Moody giver gult kort til store EU-lande

Kreditvurderingsfirmaet nedgraderer klemte sydeuropæiske lande. Frankrig og England er også i farezonen

Svage økonomiske udsigter for de europæiske lande er årsag til, at kreditvurderingsfirmaet Moody's mandag nedgraderer en række lande. Blandt andet gældsplagede Italien, Portugal og Spanien samt Malta, Slovakiet og Slovenien.

Frankrig, Storbritannien og Østrig bevarer deres topkarakterer hos Moody's indtil videre. Kreditvurderingsfirmaet giver dog de tre lande et gult kort og ændrer udsigten for landenes AAA-vurderinger til 'negativ'. Et varsel om, at kreditkaraktererne kan blive sænket.

AAA er røget hos S & P
Moody's forklarer, at ændringerne afspejler landenes 'sårbarhed over for den tiltagende finansielle og økonomiske risiko, der udspringer af krisen i eurozonen'.

For en måned mistede Frankrig og Østrig deres AAA-vurdering hos Standard & Poor's, som i samme ombæring også satte kreditvurderingerne af blandt andre Italien, Portugal og Spanien ned.

Moody's skriver, at der fortsat vil være usikkerhed på de internationale lånemarkeder i de kommende kvartaler, og det kan påvirke de nedgraderede landes kreditværdighed yderligere.

Det bliver dyrere at låne
Nogle timer før meddelelsen fra Moody's satte Standard & Poor's vurderingen af 15 spanske banker ned. Den lavere kreditværdighed af bankerne, heriblandt flere af de store, forklares med nedsættelsen af kreditvurderingen af den spanske statsgæld den 13. januar.

En lavere kreditvurdering gør det som regel dyrere for et land eller et selskab at optage lån.