Kommuner bremser op efter rekordforbrug

Selvom kommunerne har sat foden på udgiftsbremsen, så venter der stadigt nogle svære år, vurderer forsker.

Kommunerne over hele landet har svunget sparekniven flittigt, siden kommunernes forbrug satte historisk rekord i 2009.

Af 98 kommuner har de 94 skåret i serviceudgifterne siden. Mere end hver fjerde kommune har snittet over fem procent af serviceudgifterne bort.

Det viser en analyse fra KL's nyhedsbrev Momentum af de kommunale budgetter for 2012. Næsten to ud af tre kommuner vil bruge færre penge i år end sidste år.

Vejle, der har strammet skruen mest siden 2009, bruger 3.704 kroner mindre per borger på service i 2012. Et fald på 9,3 procent.

- De senere år har været meget barske. Og det er selvfølgelig hårdt, når man skal skære så dybt. Men det har altid været dyrt at være fattig, og derfor skal vi lave tilstrækkeligt med tilpasninger, når vi er i gang, siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard til Momentum.

Ifølge Kurt Houlberg, programchef og forsker i kommunaløkonomi på Anvendt KommunalForskning (AKF), hører det med, at der i valgåret 2009 var tale om et rekordhøjt serviceniveau.

- Derfor var det ventet, at der med god tid til næste valg i 2013 blev taget hårdere ved. De, der har sparet mest, er de kommuner, som overskred budgetterne mest i 2009.

Han mener, at krisen er trængt ind hos kommunerne sammen med udsigten til statslige straffeaktioner til kommuner, der ikke holder budgettet.

- Det bliver interessant at se, om kommunerne kan holde foden på bremsen, når vi nærmer os næste valg. Mange har gennemført store strukturændringer på skole, institutioner og ældreområdet, siger Kurt Houlberg.

- Dermed vil det gøre mere ondt med forventelige nye besparelser, som især udviklingen med stadigt flere ældre kan medføre. Derfor ser man også i disse år, at kommunerne har stort fokus på velfærdsteknologi som robotstøvsugere for at prøve at løse nogle opgaver på en billigere måde.

0 kommentarer
Vis kommentarer