Grækenland vedtager spareplan - demonstranter går amok

- De smadrer marmorfacader og kaster splinterne efter politiet, siger Danmarks ambassadør i Grækenland

Demonstranter har sat ild til adskillige bygninger, her brænder en bankfilial, i det centrale Athen, hvor parlamentet sent i aftes vedtog endnu en række besparelser. (Foto: AP)
Demonstranter har sat ild til adskillige bygninger, her brænder en bankfilial, i det centrale Athen, hvor parlamentet sent i aftes vedtog endnu en række besparelser. (Foto: AP)

Mens det græske parlament kort før midnat vedtog en upopulær spareplan, som ventes at udløse et nyt nødlån til det kriseramte land, protesterede 100.000 demonstranter i gaderne i hovedstaden Athen.

Ifølge den statslige tv-kanal spredte protesterne sig til flere andre byer - heriblandt ferieøerne Korfu og Kreta, hvor folk gik på gaden i protest mod nedskæringer, som indebærer lavere pensioner og minimumslønninger.

Selv om Grækenland ville gå bankerot uden lånet, var der uroligheder hele søndagen. Ifølge Danmarks ambassadør i Grækenland, Tom Nørring, deltog omkring et par tusinde demonstranter de voldelige optøjer.

– De kaster med molotovcocktails, smadrer marmorfacader og kaster splinterne efter politiet, siger ambassadøren til Ritzau.

– De har brændt adskillige smukke neoklassicistiske bygninger af i sidegaderne til den centrale plads. Det er blandt andet i universitetsgaden, hvor demonstrationerne starter.

– Der er brand i den bygning, der rummede kaffebaren Starbucks, og en gammel biografbygning er også i brand, fortæller Tom Nørring og understreger, at ballademagerne kun udgør en lille del af de utilfredse grækere.

De seneste års økonomiske tilbagegang har gjort livet svært for millioner af grækere, og mange føler, at den nye spareplan vil få levestandarden til at kollapse.

– Nu er det nok! De har ingen anelse om, hvad det vil sige, når det græske folk gør oprør. Og det gør grækerne, siger en af landets mest kendte socialister, den 89-årige Manolis Glezos.

Mens grækerne reagerede med vrede på spareplanen, var reaktionen fra de internationale aktiemarkeder anderledes. Både de japanske og sydkoreanske børser åbnede med stigende kurser.

1 af 3 Det kom til voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter flere steder i Grækenland. (Foto: AP)
2 af 3 (Foto: AP)
3 af 3 Demonstranter har sat ild til adskillige bygninger, her brænder en bankfilial, i det centrale Athen, hvor parlamentet sent i aftes vedtog endnu en række besparelser. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer