800.000 er på overførselsindkomst

Der blev gjort for lidt under opsvinget i 2004 til 2008 for at hjælpe folk i gang, vurderer fagfolk

En socialpolitisk succes af de helt store.

Sådan lød det glade budskab, da indvandrerkvinder trods gebrokkent dansk og unge trods misbrugsproblemer kom i arbejde under opsvinget fra 2004 til 2008.

Siden er titusindvis af mennesker imidlertid røget ud af arbejdslivet igen. Faktisk så mange, at fremgangen fra de fede år næsten er ædt op.

Siden sommeren 2008 er der kommet 93.000 flere i den arbejdsdygtige alder på offentlig forsørgelse. Dermed er det samlede antal oppe på 783.000 mennesker. Til sammenligning var tallet 801.000 i begyndelsen af 2004.

Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

En del af stigningen i mennesker på overførselsindkomst skyldes forsømmelser under opturen midt i nullerne. Det vurderer arbejdsmarkedsøkonom Erik Bjørsted fra AE.

- Der var en hel del unge, som i de gode år tjente penge på ufaglært arbejde i stedet for at få sig en uddannelse. Da krisen så ramte i 2008, stod disse unge meget dårligt rustet, for efterspørgslen på deres ufaglærte arbejdskraft faldt dramatisk, forklarer Erik Bjørsted til Ugebrevet A4.

Det var næsten givet på forhånd, at gevinsten i form af færre på offentlig hjælp ville forsvinde, da krisen satte ind, vurderer Jørgen Søndergaard, som er direktør for SFI-Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Opturen var kunstigt baseret på en enorm gældsætning. Det var en boble, som man ikke kunne forvente ville skabe langtidsholdbar beskæftigelse. Så det overrasker mig ikke, at vi nu igen er tilbage til at have næsten 800.000 på overførselsindkomst, siger Jørgen Søndergaard til ugebrevet.

0 kommentarer
Vis kommentarer