Økonom: Et skridt mod bedre konkurrenceevne

Overenskomsten er et lille skridt i den rigtige retning, når det gælder konkurrenceevnen, siger økonom

Det er ikke mere rødvin og flere fede ferier, 240.000 lønmodtagere kan se frem til. I de kommende år kan de se frem en mindre disponibel indkomst, end de har været vant til.

Det siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian efter søndagens overenskomstaftale mellem Dansk Industri og CO-Industri.

- Hvis lønmodtagerne skulle kompenseres fuldt ud for inflation og de stigende skatter skulle lønstigningen være på tre procent i stedet for den godt ene procent, som de får med det her forlig, siger Steen Bocian.

Hovedsigtet med OK-forliget var at bevare danske arbejdspladser og sikre konkurrenceevnen hos de danske industrivirksomheder.

- Konkurrenceevnen er blevet udhulet meget over de seneste ti år. Det her OK-forlig retter ikke op på det, men det er et lille skridt i den rigtige retning, det er en håndsrækning, siger Steen Bocian.

Lønvækst er der ikke udsigt til - livremmen må strammes lidt ind, når inflation og stigende skatter udhuler den disponible indkomst.

- Det er ikke rart for ens pengepung. Lønvæksten vil blive lav de kommende år, men til gengæld kan det bane vejen for, at flere job bevares og ikke flytter til udlandet.

- Det er vel værd at tage med, at gevinsten ved lav lønvækst er, at man kan bevare sit job, siger Steen Bocian.

Efter det centrale forlig på industriens område, går de lokale lønforhandlinger i gang, og det er her, industriens arbejdere har mulighed for at pynte lidt på resultat og få lidt mere i lønningsposen.

Ifølge CO-Industri forhandles der lokalet hvert år på industriarbejdspladserne.