Udsigt til mager lønningspose

En styrkelse af konkurrenceevne og sikring af danske job var vigtigt ved OK-forhandlingerne

Efter 25 timers uafbrudte forhandlinger nåede CO Industri og DI til enighed om nye overenskomster for 240.000 ansatte på 6.000 virksomheder i industrien. Men de skal ikke vente fedt flæsk og bugnende lønningsposer.

Det blev et magert resultat. Det vigtigste var at styrke Danmarks konkurrenceevne og sikre danske job, og det må man være mand nok til at erkende, når det kræves.

Det siger formanden for CO Industri Thorkild E. Jensen, der nu skal ud og sælge forliget til medlemmerne for at få et ja.

- Jeg vil sige til medlemmerne, at vi godt ved, at det ikke er kanonoverenskomst, men den er okay tiden taget i betragtning. Man skal være mand nok til at indgå overenskomst når vi kan se, at det er det der kræves.

- Det nytter ikke, at tusindvis virksomheder går konkurs og vores medlemmer mister jobbet, siger Thorkild E. Jensen.

Administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad er tilfreds med resultatet.

- De nye overenskomster skaber forudsætningen for, at virksomhederne kan fortsætte genopretningen af konkurrenceevnen.

- Det har været et afgørende mål for os, fordi vi har en ambition om at genskabe de op mod 80.000 arbejdspladser, der er gået tabt i produktionssektoren, siden krisen satte ind, siger Karsten Dybvad.

Han understreger, at OK-forliget baner vejen for, at væksten kan komme tilbage i Danmark og for et større arbejdsudbud.

- Derfor er jeg godt tilfreds med, at vi nu styrker interessen for at indgå individuelle aftaler om højere arbejdstid.

- Det sker ved, at medarbejderen fremover får mulighed for at få udbetalt pensionsbidrag og feriepenge for de arbejdstimer, der ligger ud over den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid, siger han.

Efter de centrale forhandlinger, går de lokale forhandlinger i gang på virksomhederne. Nogle virksomheder vil give mere i lønningsposen, andre mindre.

0 kommentarer
Vis kommentarer