Annonce:
Annonce:

Ekspert: Bomber skal øge opstand i Syrien

Bomber i Aleppo skal øge opstanden mod Syriens regime. Verden vil optrappe hjælp til oprørere, mener eksperter

Annonce:
Følg Samfund

De voldsomme bilbomber, som fredag har dræbt mindst 25 mennesker i Syriens næststørste by, Aleppo, er et signal fra oppositionen til befolkningen om, at de bør tilslutte sig oprøret mod landets styre.

Det mener Søren Schmidt, lektor ved Aalborg Universitet.

- Oprørerne forsøger at vise befolkningen, at der er en reel mulighed for, at oprørerne kan vinde over styret, siger han og fortsætter:

- Så oppositionen prøver at få flere til at hoppe fra det syriske militær og tilslutte sig oprøret. Samtidig sender de med angrebet et signal til resten af befolkningen om ikke at give op, og at det sidste ord endnu ikke er sagt i konflikten.

Den ene bilbombe eksploderede tæt ved en politistation, mens den anden eksploderede ved en bygning, hvor efterretningstjeneste holder til.

Annonce:

Det er endnu ikke klart, hvem der står bag, men ifølge Søren Schmidt viser de to mål for aktionen, at det må være oppositionen.

Urolighederne i landet havde indtil fredag først og fremmest ramt byen Homs, men at oprøret nu har bredt sig til en at landets helt store byer kan få stor betydning.

- I Aleppo er der mulighed for at rejse store folkemængder, ligesom vi så i Kairo, da Mubarak (Egyptens tidligere leder, red) blev afsat.

- De store byer er farlige for militæret, fordi de ikke vil have mulighed for at styre et oprør her, siger han.

Syrien-ekspert Bjørn Meidell, der er lektor i samfundsfag og historie, tvivler derimod på, at oppositionen står bag angrebene.

Ifølge ham kan styret selv stå bag bombeangrebet for på de måde at skabe et billede af, at det er terrorgrupper som al-Qaedas værk.

Under alle omstændigheder vil de seneste uroligheder med stor sandsynlighed øge verdenssamfundets pres på landets præsident Assad. Det mener Bjørn Meidell, der er lektor i samfundsfag og historie.

Annonce:

- Flere lande har forsøgt at lave en koalition for Syriens venner. De vil med stor sandsynlighed optrappe deres hjælp til oppositionen.

Samme holdning har Søren Schmidt. Han tror, at Den Arabiske Liga nu vil øge presset på Kina og Rusland, som nedlagde veto mod en FN-resolution.

- Ligaen kan umuligt være tilfreds med den nuværende situation. Den vil nok tale alvorsord med Rusland og Kina og true med at det kan få følger for de to landes interesser i de andre arabiske lande, hvis de ikke betænker sig, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: