Danske unge frygter at bade med vennerne

Mange unge springer badet efter idrætstimerne over, fordi de ikke bryder sig om at vise sig nøgne

Danske unge er kropsfokuserede og blufærdige som aldrig før. Mange har det skidt med deres kroppe, og de bryder sig ikke om at tage bad i skolen, svømmehallen og idrætsklubben, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Ifølge idrætslærere og ungdomsforskere er det et stigende problem, at unge i stor stil springer badet efter idrætstimerne over eller pjækker fra idræt, fordi de vil undgå at bade med klassekammeraterne.

I en undersøgelse, som Steno Museet i Aarhus har foretaget blandt 800 unge i forbindelse med en udstilling om kropskultur, svarer 30 procent af de ældste elever i folkeskolen, at de har det dårligt med at bade med andre.

Formanden for Dansk Idrætslærerforening, Trine Lausen Lund, ser en klar og bekymrende tendens.

- Vi har haft en stærk idrætskultur, hvor vi runder fælles fysisk aktivitet af med et bad - af hensyn til hygiejnen og det sociale kulturelle aspekt, siger Trine Lausen Lund.

- Men i dag tager børn hjem for at bade, og nogle pjækker ligefrem fra idræt i skolen for at undgå at bade offentligt, siger hun.

Ifølge formanden håndteres problemet med de unges blufærdighed på mange forskellige måder.

Nogle steder kræver man simpelthen, at de unge bader sammen, mens der andre steder indrettes separate bruserum.

Andre steder igen har man ifølge Trine Lausen Lund simpelthen valgt at acceptere de unges behov for privathed og opgiver badet for i det mindste at sikre, at de unge får dyrket noget motion.

En stor undersøgelse fra sidste år fra Center for Ungdomsstudier bakker op om tendensen. 15 procent af pigerne i 7. - 9. klasse deltager aldrig i idrætsaktiviteter i skolen eller idrætsklubber, fordi det er flovt at bade med de andre, lød konklusionen.

0 kommentarer
Vis kommentarer