Ekspert: Massefyringer skader arbejdspladsen

Når krisen kradser er 'fyringer' det første ord, der kommer ud af chefernes mund, men om det har den ønskede effekt er langtfra sikkert.

Det gør ondt at massefyre - både på virksomheden og de ansatte.(Foto: Ernst Van Norde/POLFOTO)
Det gør ondt at massefyre - både på virksomheden og de ansatte.(Foto: Ernst Van Norde/POLFOTO)

Varsler om massefyringer hænger tungt over hovedet på tusindvis af danskere efter nedslående regnskaber i blandt andet Danske Bank og Vestas.

Men flere forskere peger på, at de voldsomme nedskæringer i arbejdsstyrken faktisk kan skade arbejdspladsen i stedet for at få den på rette køl igen.

Fyringsrunderne medfører nemlig dårlig stemning og øger stress, mener arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet, Sidsel Grosen. Hun forklarer:

Antallet af fyringsvarsler stiger kraftigt

- Fyringsrunderne er til belastning for de ansatte både før og efter. De ansatte går i uvished før fyringsrunden, og efter har de mistet muligvis nære kolleger. Der kommer sandsynligvis en øget arbejdsmængde, og de ansatte oplever, at de mister kontrollen over og i deres arbejde, hvilket kan have psykiske følger, siger Sidsel Grosen.

Langsommere ud af krisen
Selvom færre kunder i butikken giver mindre arbejde, skal der efter en fyringsrunde omstruktureres, og det tager tid fra det egentlige arbejde.

- De ansatte bliver frustrerede, når de oplever, at en omstrukturering tager tid fra deres egentlige arbejde, fortæller Sidsel Grosen.

Vestas' næst-kommanderende fyret

I følge en artikel på Projektarbejdsglaede.dk er der tre årsager til, at massefyringer kan skade virksomheders vækst og få dem langsommere ud af krisen:

  • For det første er det ødelæggende for arbejdsglæden og kundetilfredsheden.
  • Medarbejdere som mister arbejdsglæden er mindre produktive, mindre innovative, mindre motiverede og giver dårligere kundeservice.
  • Massefyringer ødelægger medarbejdernes tillid, skubber kunderne væk og bremser væksten.