Top-muslimer støtter syrisk kamp i Qatar

Støtten til Syriens regime er faldende. Flere steder i den arabiske verden rejser man sig mod præsident Assad.

Den Internationale Union af Lærde Muslimer, der ledes af den indflydelsesrige præst Yusuf al-Qaradawi, har fredag arrangeret et møde i emiratstaten Qatar til støtte for regeringsmodstandere i Syrien.

Medlemmer af oppositionen, Det Syriske Nationalråd, har holdt møder i Qatars hovedstad Doha, hvor de nu slutter sig til en demonstration, der finder sted efter fredagsbønnen, oplyser en korrespondent for nyhedsbureauet AFP.

Qaradawi har sagt til de flere hundrede demonstranter, at formålet med mødet er at støtte det syriske folk. Flere end 6000 mennesker er blevet dræbt under voldelige sammenstød med myndighederne.

Hæren og sikkerhedsstyrker, der støtter præsident Bashar al-Assads styre, har slået hårdt ned på de demonstranter, der siden marts sidste år har krævet demokrati i landet.

Den sunnimuslimske præst opfordrer de syriske soldater, der af regimet er blevet beordret til at skyde mod demonstranterne, til at slippe regimet og følge folket.

Et andet fremtrædende medlem af Qaradawi-gruppen, Salahudin Sultan, opfordrer indtrængende lederne omkring Den Arabiske Golf til at bevæbne oprørerne i Syrien og at sende soldater til at støtte dem.

- Konge af Saudi-Arabien, Qatars emir, beslaglæg våbnene og overdrag dem til de frie folk. Når det har været muligt at sende Den Arabiske Halvøs Fredsbevarende Styrke til Bahrain, så vil det også være muligt at udstationere dem i Syrien, siger Sultan.

I sin appel henviste han til Golfens fælles militærstyrke, der blev udsendt til medlemsstaten Bahrain i marts for at hjælpe kongerigets sunnimuslimske regering med at få nedkæmpet de shiamuslimsk ledede prodemokratiske protester.

De seks golfstaters samarbejdsråd har udvist Syriens ambassadører og har hjemkaldt deres egne diplomater fra Damaskus. De skal mødes i Kairo søndag for at overveje yderligere handlinger.