10.000 danske jobs kan ende i England

To store havmølleparker kan halvere dansk jobfest. Vestas er favorit til at få ordren, skriver Avisen.dk.

(Foto: Camilla Stephan/POLFOTO)
(Foto: Camilla Stephan/POLFOTO)

Vores strøm skal være meget grønnere.

Derfor har regeringen med klima- og energiminister, Martin Lidegaard (R) i spidsen, anbefalet, at der bliver bygget to havmølleparker herhjemme før 2020. Den ene kommer til at ligge midt i Østersøen. Den anden måske ud for Esbjerg.

Sidegevinsten er to gange 10.000 grønne job, som Danmark har så hårdt brug for.

Problemet er bare, at en stor del af vind-arbejdspladserne sagtens kan ende på den anden side af Vesterhavet hos vores britiske naboer.

- Hvis projektet først skal realiseres efter 2015, kan Vestas meget vel få havmølleparken i sin ordrebog. På det tidspunkt er virksomheden nemlig klar med en ny mølle, der kan overhale Siemens indenom, siger analytiker med speciale i vindmøller, Jacob Pedersen fra Sydbank.

- Det vil få den konsekvens, at havmøllerne vil blive bygget på Vestas fabrikker i Storbritannien. Det skriver vindmølleproducenten selv i det regnskab, der kom på gaden i den her uge.

Strøm til 1,2 millioner husstande
De to havmølleparker er en del af den energipakke, som regeringen lige nu forhandler med oppositionen om. Og det er ikke småting, de snakker om: Tilsammen skal de to parker lave strøm til 1.200.000 husstandes årlige elforbrug.

Klima- og energiministeren erkender, at analytikeren til dels har ret. Ifølge ministeriets beregninger udgør selve produktionen af havmøller mellem en tredjedel og halvdelen af de arbejdspladser, der bliver genereret, når en havmøllepark skal rejses.

Martin Lidegaard ved, at netop denne del af arbejdspladserne kan ende på fabrikker i udlandet, men han mener, at de resterende job vil skabe grøn vækst herhjemme.

Læs klimaministerens reaktion på Avisen.dk Grønne jobs er ikke rent bluff

Jacob Pedersen har indsigt i, hvad der sker på det globale vindmøllemarked lige nu. Ifølge ham er det mest sandsynligt, at enten Vestas eller Siemens Wind Power vinder ordren.

- De to producenter er de største spillere i branchen i øjeblikket. De har flere muskler end andre fabrikanter, siger han.

Hvis Siemens Wind Power vinder kapløbet, er der ifølge producenten selv større chance for danske job.

- Vingerne vil blive fremstillet i Aalborg. Turbinerne vil blive produceret i Brande. Vi er ved at etablere en fabrik i Storbritannien, men den står først færdig i 2015 og skal primært tage sig af vores britiske offshore-projekter, lover Rasmus Windfeld, der er pressechef i Siemens.

Tyskerne truer
Hvis det ikke bliver ansatte på Vestas eller Siemens Wind Power, der skal fremstille og samle møllerne, ser analytikeren et tredje scenarie for sig.

REpower, der er en tysk vindmølleproducent, kan overraske og vinde ordren på havmøllerne.

- Det er ikke så sandsynligt, fordi firmaet ikke har den samme ekspertise som Siemens og Vestas. Men hvis firmaet alligevel bliver valgt på for eksempel en billigere pris, vil møllerne blive produceret i Tyskland eller Indien, forklarer Jacob Pedersen fra Sydbank.

Hvis det står til regeringen, skal de to havmølleparker sende strøm til landet senest i 2020.

Det kan du også læse på Avisen.dk

2.000, 5.000, 7.000 job - Se Ditlevs body count

Her er 3.000 job til de fyrede Vestas-folk

Ditlev Engel afviser at forlade Vestas

0 kommentarer
Vis kommentarer