Industriforhandlinger går ind i slutfase

Industriens topforhandlere gør klar til at holde afgørende møde lørdag om en ny overenskomst.

Administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad. Foto: Peter Mydske/POLFOTO
Administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad. Foto: Peter Mydske/POLFOTO

Forhandlingerne om nye overenskomster er på vej ind i den afgørende slutfase. Ifølge Ritzaus oplysninger vil parterne i industrien, CO-Industri og Dansk Industri, lørdag over middag sætte sig sammen for at tage fat på de afsluttende forhandlinger.

Egentlig var det målet for parterne at nå et resultat inden i dag, men dette kommer altså ikke helt til at holde stik.

Forhandlingerne har stået på siden begyndelsen af januar, og industriens overenskomst afventes typisk på en række andre områder, som derefter vil kunne afslutte deres egne forhandlinger.

Fra CO-industris side er man gået ind i forhandlingerne med det mål at bevare reallønnen og styrke uddannelsesområdet. Emner som tryghed i ansættelsen, løn under sygdom og barsel samt flere pladser til lærlinge og elever har typisk stået højt på ønskelisten hos organisationens medlemmer.

DI har meldt ud, at man især går efter at få genskabt konkurrenceevne og derigennem øge vækst og skabe flere job.

De to overenskomster, der er omfattet af forhandlingerne mellem DI og CO-industri, er Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte arbejdere og Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer.

Disse overenskomster gælder direkte for ca. 6000 virksomheder og omfatter ca. 240.000 ansatte.

Forhandlingerne føres for DI af administrerende direktør Karsten Dybvad og viceadministrerende direktør Kim Graugaard. Topforhandlerne på lønmodtagersiden er CO-industris formand, forbundsformand Thorkild E. Jensen og CO-industris næstformand, gruppeformand Mads Andersen. ?

Industriens forhandlinger er omgærdet af et særligt ansvar, fordi de som de største parter afslutter først. Det betyder også, at de er under tidspres og ikke må forsinke forhandlingerne på de øvrige områder.

Samtidig kan resultatet af industriens overenskomst 'lægge linjen' for resultatet på andre områder.