Eurolande stiller betingelser til grækerne

Grækenland skal opfylde tre betingelser, inden hjælpepakke kan udbetales, siger eurolandenes finansministre

Finansministrene fra eurozonen har opstillet tre betingelser, som Grækenlands regering skal opfylde, hvis den vil gøre sig forhåbninger om at få udbetalt en ny hjælpepakke på 130 milliarder euro.

En af betingelserne er, at det græske parlament skal godkende den ny sparepakke ved en afstemning på søndag.

For det andet skal skal grækerne "hurtigst muligt" finde frem til yderligere 325 millioner euro, der kan barberes af det offentlige budget.

- Trods de vigtige fremskridt, der har fundet sted i de seneste dage, har vi endnu ikke alle de nødvendige elementer på bordet til at kunne tage beslutninger i dag, siger eurogruppens chef, Jean-Claude Juncker efter forhandlingerne i Bruxelles torsdag aften.

Den tredje og sidste betingelse er, at der kommer klart håndslag fra de græske politikere på, at man rent faktisk gennemfører de bebudede besparelser - også efter parlamentsvalget i april.

Betingelserne er en understregning af, at eurolandene ikke vil lade sig spise af med blot pæne ord fra grækerne.

- Ingen udbetaling før gennemførelse. Vi kan ikke leve med et system, hvor løfter bliver gentaget og gentaget - og ting så ikke bliver ført ud i livet. Det kan siges helt enkelt: Det græske parlament vil ikke afvise aftalen, siger Juncker.

Samtidig vil EU sikre, at grækerne selv tager ejerskab over det massive spareprogram. EU's rolle vil så være at holde øje med, om besparelserne bliver ført ud i livet.

Derfor vil økonomikommissær Olli Rehn ikke afvise en idé, der har været luftet de seneste dage, om at sætte de 130 milliarder euro ind på en spærret konto, som grækerne kun får adgang til, når nedskæringerne effektiviseres.

- Vi ser nærmere på forslaget om oprettelsen af en spærret konto. Vi overvejer det seriøst som en måde til at sikre, at programmet faktisk bliver gennemført, siger Rehn.

Olli Rehn fortæller desuden, at en aftale med de private investorer om at skære 100 milliarder af Grækenlands gæld så godt som er faldet på plads.

Den endelige aftale med investorerne vil dog først blive vedtaget sammen med hjælpepakken.

Eurogruppen sigter mod at mødes igen på onsdag i næste uge i håb om, at de endeligt kan godkende den nye redningspakke.