Børneaftale gør op med VKO's udlændingepolitik

Det er en ny udlændingepolitik, når regeringen, LA og EL lemper adgang for børn, mener Simon Emil Ammitzbøll

Det er et opgør med VK-regeringens "faste og fair" udlændingepolitik, når regeringen gør det lettere for børn at komme til Danmark i en aftale med Liberal Alliance (LA) og Enhedslisten. Inden sommerferie lempes forholdene i asylcentrene.

Sådan siger LA's politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll. Partiet ønsker "åbne grænser, men lukkede kasser", så udlændinge ikke kan få danske velfærdsydelser.

- Man skal bevare en fast udlændingepolitik, men huske, at den også skal være fair. Vi har lavet en aftale om, at der senere i år skal ske noget for familier i asylcentre, siger han.

Enhedslisten havde fjernet den såkaldte toårige integrationsgrænse, hvis partiet havde magt, som det har agt, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

- Aftalen sikrer børnene væsentligt bedre vilkår for at leve sammen med deres forældre. Enhedslisten var gået væsentligt længere, hvis vi havde flertal alene. Det er slet ikke til diskussion, at man lemper betydeligt på de regler, der blev indført i 2004, siger hun.

Enhedslisten vil fuldstændig afskaffe integrationsvurdering af børn, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

De Radikales integrationsordfører Xenia Stampe peger på, at forligspartierne i efteråret 2013 vurderer, hvordan aftalen i praksis påvirker familiesammenføringen.

SF's integrationsordfører Anne Baastrup understreger, at myndighederne efter aftalen kan sætte sagsbehandlingen i bero.

- De børn, som ikke er i Danmark kan søge og måske få tre måneders visum, siger hun.

Venstres integrationsordfører Inger Støjberg undrer sig over, at Venstre intet har hørt om aftalen. I fredags tilbød hun i folketingssalen at forhandle genopdragelsesrejser.

- Alt det, Helle Thorning sagde om bredt samarbejde i valgkampen, mente hun ikke, siger Støjberg.