Thyra Frank: En sejr for de gamle

Ny rapport fra Ældrekommisionen sætter blandt andet individuelle hensyn og hjemmelavet mad på bordet hos ældre på plejehjem

Thyra Frank var formand for Ældrekommisionen, indtil hun blev valgt ind i Folketinger for Liberal Alliance. (Foto: Henning Hjorth)
Thyra Frank var formand for Ældrekommisionen, indtil hun blev valgt ind i Folketinger for Liberal Alliance. (Foto: Henning Hjorth)

De fleste danskere har en frygt for at ende sine dage i et ensomt hjørne på et plejehjem, hvor man ikke selv kan bestemme hvornår og hvad man skal spise, hvornår man skal i seng, og bliver forbudt at ryge en smøg, hvis man har lyst. Ny rapport fra Ældrekommisionen viser nu vejen til et bedre liv for ældre mennesker.

- Det er en sejr for de gamle, og det er det, jeg har kæmpet for i 37 år. Min frygt for selv at ende på plejehjem er nu blevet betydeligt mindre, siger Thyra Frank, der var formand for kommisionen, da rapporten blev sat i gang.

Læs:

Se også: Ny trend: Ældre tænder på net-dating

Ældre er også mennesker
Som tidligere forstander for plejehjemmet Lotte, har hun kæmpet for ældres ret til individuelle behov, ret til hjemmelavet mad samt en værdig død. Hun mener derfor også, at hun har fået sat sit aftryk på de fem værdier, som rapporten bygger på:

- Indflydelse på eget liv

- Respekt for forskellighed

- Medmenneskeligheden i fokus

- Gode oplevelser hver dag

- En værdig afslutning på livet

Leve som altid
- Det er som om, at man ikke har tænkt over, at ældre mennesker har ret til at være forskellige. At de har ret til at fortsætte med det liv, de havde, før de fik brug for hjælp. Hvis de har nydt et glas rødvin hver aften i deres eget hjem, skal de da have lov til at blive ved med det, selvom de flytter på plejehjem, siger Thyra Frank, der i dag er social-ordfører hos Liberal Alliance.

Flere ældre på plejehjem
I dag er 42.000 danskere over 65 år henvist til at bo i plejebolig eller plejehjem, og der bliver flere og flere ældre.

- Er det realistisk, at de i alt 43 punkter i Ældrekommisionens rapport bliver ført ud i livet?

- Ja. Det er det. Det er jo ikke, fordi det det bliver dyrere for plejehjemmene, at personalet for eksempel skal spise sammen med beboerne i stedet for at sidde i et personalerum. Og det koster heller ikke meget mere, at lave maden på stedet. Det gælder bare om at tænke anderledes, lyder det.

- Er du tilfreds med rapporten?

- Ja overordnet set. Jeg synes, der mangler lidt mere konkrete retningslinjer om, hvordan man gør forholdene bedre for de pårørende til de ældre. Men alt i alt er jeg tilfreds.

0 kommentarer
Vis kommentarer