Har han opdaget tidernes største skat?

Skattejæger hævder at have fundet et sunket skib med en skat til 17 milliarder kroner

Greg Brooks vil undersøge om skibet Port Nicholson, som nazisterne sænkede, indeholder 71 ton platin til en værdi af 17 mia kroner (Foto: /Winslow Townson/AP)
Greg Brooks vil undersøge om skibet Port Nicholson, som nazisterne sænkede, indeholder 71 ton platin til en værdi af 17 mia kroner (Foto: /Winslow Townson/AP)

Selvfølgelig er han amerikaner. Og han påstår at have lokaliseret et skibsvrag, som skulle indeholde 71 tons platin og andre værdifulde metaller til en værdi ikke mindre end 17 milliarder kroner.

Manden hedder Greg Brooks, og han fandt vraget af skibet Port Nicholson på 300 meters dybde omkring 80 km ud for Massachusetts.

Skibet var en del af en konvoy, XB-25 fra Nova Scotia i Canada til New York, men blev om natten til 16. juni 1942 ramt af to tyske torpedoer. Mandskabet blev reddet, og skibet var stadigt flydende, da dagen gryede. En gruppe tog tilbage på skibet, men vejret blev dårligt og gruppen endte med at omkomme.

Papirer tyder på skat
Greg Brooks er i besiddelse af dokumenter, der tyder på, at skibet indeholdt en værdifuld last, nemlig 71 tons platin, som var betaling til USA fra Sovjetunionen.

Se video: Brooks og hans hold fortæller om projektet

- Hvis lasten bliver hentet op, så vil det være den mest værdifulde last i verdenshistorien, siger Greg Brooks i følge Dagbladet.no.

Allerede i 2009 fik Brooks ret til at hente lasten op, og det arbejde starter om kort tid. De britiske myndigheder er dog lunkne ved historien om den værdifulde last - under krigen blev papirer ofte forfalsket for at forvirre fjenden.

- Vi mener, skibet fragtede militært udstyr, siger advokat Timothy Shusta, der repræsenterer de britiske myndigheder i sagen.

Skulle det vise sig, at lasten virkelig er det værdifulde metal, så er det ikke sikkert Brooks får lov at score kassen. Lasten tilhører skibet ejer, den britiske regering, mener Timothy Shusta.

Mon ikke en eventuel platinskat ender i en amerikansk domstol.