Grækerne strejker i vrede over besparelser

Grækere strejker i protest mod nye hårde besparelser, mens gældskrisen hastigt nærmer sig en statsbankerot

De græske fagforeninger har iværksat en 24 timers strejke i protest mod omfattende besparelser, som EU og Den Internationale Valutafond (IMF) stiller som betingelse for en ny hjælpepakke.

Det er både offentligt og privat ansatte, der er gået i strejke, mens de politiske partier forhandler om nye milliardnedskæringer i det dybt forgældede euroland.

Aktuelt er der planer om at fyre 15.000 offentligt ansatte i 2012, men EU og IMF kræver også, at de privat ansatte går 20 procent ned i løn og opgiver de bonusser, som de modtager ved hver af de store religiøse højtider.

De græske partier lurepasser over for IMF's og EU's krav. De frygter, at vælgerne vil straffe dem hårdt ved det bebudede valg i april.

Imens sidder de europæiske ledere på nåle. De havde sat en deadline mandag, som grækerne ikke kunne overholde, og alle venter nu på, at der sker noget i løbet af tirsdagen.

Premierminister Lucas Papademos har indkaldt de politiske partier, der støtter hans overgangsregering, til et nyt møde sidst på eftermiddagen tirsdag.

Kommer spareplanen ikke igennem, truer EU med et blokere for en ny redningspakke til Grækenland på 130 milliarder euro (966 milliarder kroner). Det vil betyde en græsk statsbankerot allerede i næste måned.

- Jeg kan helt ærligt ikke forstå, hvordan yderligere dage skulle hjælpe. Tiden er det afgørende her. Meget står på spil for hele eurozonen, sagde den tyske forbundskansler, Angela Merkel, mandag under et besøg i Paris.

Den græske finansminister, Evangelos Venizelos, beklager sig over, at forhandlingerne med EU og IMF ikke går godt.

Sådan ser EU og IMF ikke på sagen. De mener, at det nu er op til grækerne selv at leve op til de krav, der er stillet.

Grækenland er blevet bedt om at spare yderligere 3,3 milliarder euro (24,5 milliarder kroner) i 2012.

0 kommentarer
Vis kommentarer