Danske computere bombarderes af svindlere

Antallet af angreb på danske it-systemer steg med en fjerdedel i 2011. Vagthund efterlyser national strategi

Danskerne udsætter i stigende grad for angreb fra cyberkriminelle på jagt efter personlige oplysninger til brug for svindel, identitetstyveri og hacking.

Det konstaterer den offentlige organisation DK-Cert, der overvåger netværkene i den danske uddannelsessektor og har til opgave at varsle eventuelle it-trusler.

Sidste år behandlede organisationen 44.829 såkaldte sikkerhedshændelser som hackerangreb eller virusudbrud, og det er en stigning på 25 procent i forhold til 2010.

- De it-kriminelle går i højere grad efter danskerne. De udfører blandt andet phishing-svindel, hvor de lokker fortrolige oplysninger fra ofrene under falske forudsætninger, siger Shehzad Ahmad, der er chef for DK-Cert.

I et af de slemme eksempler fra det forgangne år fik otte kunder hos Nordea ifølge crn.dk franarret deres netbank-koder og mistede i alt 62.400 kroner.

Det skete ved at svindlerne lavede en falsk udgave af Nordeas netbank, som fik kunderne til at afgive deres oplysninger i den tro, de var i sikre hænder.

Ifølge DK-Cert er antallet af denne type falske websteder fordoblet i det forgangne år. Til gengæld er mængden af uønskede e-mail-reklamer, det såkaldte spam, faldet.

Også fænomenet hacktivisme, hvor hackere angriber hjemmesider med aktivistiske motiver, er i vækst.

Det viste sig senest, da flere af Folketingets partier i sidste uge blev hacket af gruppen Anonymous i protest mod det ophavsretsbeskyttende tiltag Acta.

- Vi venter en fortsat stigning i hacktivisme i den kommende tid, hvor også danske mål vil blive ramt, siger Shehzad Ahmad.

Han opfordrer politikerne til at lave en national it-strategi for at kunne håndtere det stigende pres på sikkerheden.

0 kommentarer
Vis kommentarer