Journalister vil frifindes i Højesteret

Journalisterne bag program om plejehjemmet Fælledgården håber at blive frifundet for brud på tavshedspligten

Var det en overtrædelse af tavshedspligten, da journalisten Marike Jensen i 2005-06 i et forsøg på at afsløre omsorgssvigt blev ansat som vikar på plejehjemmet Fælledgården - for derefter af afsløre skjulte optagelser af beboernes bare numser?

Det skal 11 dommere i Højesteret nu tage stilling til, og Marike Jensen kræver sammen med sin tidligere redaktør, Miki Mistrati, at blive frifundet.

I 2009 blev de to journalister idømt 20 dages betinget fængsel i Byretten for at have overtrådt tavshedspligten og krænket beboerne på plejehjemmet. Den dom lavede Østre Landsret i 2010 om til 10 dagbøder på 500 kroner og 50.000 kroner i erstatning.

Og nu er sagen så endt i Højesteret.

Her lægger rigsadvokat Svend Larsen vægt på, at sagen er af særlig grov karakter, fordi beboerne på plejehjemmet er blevet filmet i deres eget hjem, og at optagelserne efterfølgende er blevet vist på landsdækkende tv uden deres samtykke.

- Der er tale om skjult kamera i eget hjem i særdeles ydmygende og krænkende situationer, hvor beboerne blandt andet er nøgne og på toilettet. Det er vanskeligt at forestille sig en værre krænkelse, siger Svend Larsen.

Forsvarer Tyge Trier fremhæver, at udsendelsen har stor samfundsmæssig interesse, og at det taler for frifindelse af journalisterne, at udsendelsen skabte stor debat om ældreplejen, og at den førte til ændringer i tilsynet med kommunens plejehjem.

- Denne udsendelse er særdeles væsentlig journalistik, og udsendelser som denne skal nyde en særlig beskyttelse, siger Tyge Trier, der opfordrer til, at man lige spiser brød til, før man dømmer de to journalister efter straffeloven.

Højesteret afsiger dom i sagen den 21. februar.