Nu kommer der eltog til Esbjerg

Der er indgået aftale om at elektrificere jernbanen, så der kan køre eltog mellem København og Esbjerg

Regeringen og oppositionen - undtagen Enhedslisten - har indgået en aftale om at elektrificere jernbanen mellem Lunderskov og Esbjerg senest i 2015. Prisen er 1,2 milliarder kroner. Det oplyser transportminister Henrik Dam Kristensen.

- Det her betyder, at vi kan køre med el fra København til Esbjerg, siger han.

Partierne i aftalen er desuden blevet enige om at kigge på yderligere udrulning af elektriske tog i resten af Danmark. Aftalen glæder også den radikale trafikordfører Andreas Steenberg.

- El-tog har lavere drifts- og vedligeholdelsesomkostninger end de konventionelle dieseltog, samtidig med de sikrer bedre driftsstabilitet og medfører kortere rejsetider. Med aftalen i hånden tager vi et skridt i den helt rigtige retning, siger han.

Politikerne forsøgte allerede den 17. november sidste år at blive enige om en aftale om at elektrificere jernbane. Her strandede forhandlingerne, fordi parterne ikke kunne blive enige om finansieringen.

Regeringen ønskede at finde pengene ved at udskyde et ekstra spor mellem Vamdrup og Vejens til efter Femern-forbindelsen er etableret. Men det afviste Venstre - og nu er pengene i stedet især fundet på planlagt motorvejsbyggeri.

Regeringen offentliggjorde i november en analyse, som viser, at det vil være en klog investering at omdanne det danske jernbanenet fra at være dieseldrevet til udelukkende at bruge strøm.

Der er særligt fire strækninger, hvor investeringen er økonomisk fornuftig, heriblandt strækningen mellem Esbjerg og København.

Flere el-tog vil samtidig også reducere Danmarks samlede CO2-udslip.

0 kommentarer
Vis kommentarer