Isen frister, men pas på - vovevandring kan koste dyrt

Hvis ikke livet, så kolde kontanter: Den tynde is på landets søer og fjorde kan være livsfarlig at bevæge sig ud på. Og bliver du 'taget', kan det koste en bøde.

Pas på med at bevæge dig ud på de tilfrosne søer. Isen er tynd og i værste fald ender du med at falde igennem. Bliver du 'taget', kan det koste dig en bøde. (foto: Thomas Sjørup)
Pas på med at bevæge dig ud på de tilfrosne søer. Isen er tynd og i værste fald ender du med at falde igennem. Bliver du 'taget', kan det koste dig en bøde. (foto: Thomas Sjørup)

Frosten har lagt et pænt lag is på mange af landets småsøer og fjorde, og de blanke flader er fristende for både børn og voksne. Men isen er ifølge politiets meldinger endnu for tynd flere steder.

Derfor måtte Midt- og Vestsjællands Politi søndag sidst på eftermiddagen eksempelvis rykke ud til Roskilde Fjord, hvor to drenge fræsede rundt på isen på såkaldte ATV'er (firhjulede crossere).

LÆS OGSÅ:

Politiet advarer: Isen er livsfarlig

De to og andre, der ikke kan stå for fristelsen, vil foruden livet også risikere en bøde på 1.000 kroner. Det fortæller pressekordinator ved Station City i København, Lars Borg.

– Det er lidt afhængigt af situationen, men nogle gange giver vi folk en bøde, andre gange er almindelig vejledning nok, siger han.

LÆS OGSÅ:

Kvinde reddet ind fra is på sø

– Folk forlader som regel isen med det samme, når vi kalder dem ind. De ved godt, at de så at sige befinder sig på 'tynd is'.

Det samme gjorde de to drenge, da de af politiet blev advaret om faren ved at køre på isen, ligesom deres forældre blev kontaktet og orienteret.

Tilbagevende 'fænomen'
Først når kommunen har sat et skilt op ved søen, hvor der står at isen kan bære, er det forsvarligt at vove sig derud. Det lader dog ikke til at bekymre danskerne.

– Det er et tilbagevendende problem, og vi er ude hvert år. Vi kører ud med en patruljevogn, og råber, at folk skal komme ind, siger Lars Borg.

SE OGSÅ:

Forfrossen hund reddet i sidste øjeblik

Han forklarer, at de fleste bare lige vil ud og teste isen, men at nogle også indimellem er så målrettede, at de for eksempel har skøjter med.

– Og desværre oplever vi også forældre, der har børn med. Det er jo lidt ærgerligt, for de skulle jo gerne være forbilleder, siger han.