Hemmeligt netværk hjælper kvinder til at gå under jorden

Mindst 15 danske mødre lever lige nu under jorden i udlandet sammen med deres børn. De støttes af et netværk på 200-300 danskere

Foto:Mikael Rieck/All Over Press
Foto:Mikael Rieck/All Over Press

Mindst 15 danske mødre lever lige nu under jorden i udlandet sammen med deres børn. De er på flugt fra deres tidligere ægtemænd, som de ikke ønsker skal have samvær med deres børn.

Ofte har fædrene været anklaget for vold eller seksuelt misbrug. Det fortæller et netværk af kvinder og professionelle, som hjælper med flugten og livet under jorden. Ifølge talskvinden består netværket af 200-300 danskere, som alle bidrager med det, de kan, fortæller de til DR Nyheder.

- Alle lægger 100-200 kroner, til der er sparet op til en flybillet, og så der er til den første tid i det nye land, fortæller den anonyme talskvinde, hvis identitet er DR bekendt.

Den seneste sag er Karema Hviid. Hun har i halvandet år levet under jorden i blandt andet Kina - på flugt fra sin eksmand - den tidligere teaterdirektør Klaus Pagh.

Karema Hviid har anklaget ham for seksuelt misbrug af sønnen. Anklager, han er blevet frikendt for. Netværket hjalp Karema Hviid til at gå under jorden.

- Jeg så ingen anden udvej. Hvis jeg skulle drage omsorg for mit barn og give ham noget tryghed i hans liv, så måtte jeg fjerne ham fra vores hjem, siger hun til DR Nyheder.

Tirsdag blev Karema Hviid anholdt af politiet her i Danmark, og hendes 7-årige søn er nu i myndighedernes varetægt, så han kan få samkvem med sin far Klaus Pagh:

- Jeg er lykkelig over, at min søn kommer hjem. Kun fremtiden kan vise, om han har haft godt af at være blevet taget brutalt væk fra alting, også sin skole, siger han til DR Nyheder.

Talskvinden for netværket fortæller, at de også hjælper kvinderne med at lægge slør ud, så politiet har sværere ved at spore mødrene på flugt.

- Vi bestiller en flybillet på kvindens dankort, sender dankortet til det pågældende land og får en derovre til at hæve på det. Så ser det ud som om, at kvinden bruger dankortet i landet.

I Foreningen Far, der kæmper for fædrenes rettigheder, er man rystet over netværket.

- De skal tage at holde op, helst i morgen. Fordi det her er til skade for barnet. Og hvis de mener, at de flygter fra en krænker, så skal de hellere gå til politiet, for vi må stole på, at politiet gør dets arbejde ordentligt i de her sager, siger talsmand Lars Hansen til DR Nyheder.