Pirater på Absalon ender måske igen i frihed

19 formodede pirater sidder stadig taget til fange på det danske krigsskib Absalon

Udenrigsministeriet jagter fængselsceller til 21 formodede pirater, men trods en intens diplomatisk indsats er det ifølge Ritzaus oplysninger langt fra sikkert, om alle 21 vil blive retsforfulgt.

Dermed kan det igen blive aktuelt at sætte pirater i land i Somalias strandkant med et tak for denne gang. Sidst det skete, var den 13 november sidste år, hvor syv pirater slap ud i friheden.

Læs også:

Ekspert: Danmark kan hænge på pirater

Piraterne er en del af den store fangst på 25 formodede pirater, som frømænd på krigsskibet Absalon under en tre timer lang aktion tog til fange den 7. januar på et piratmoderskib. Samtidig befriede danskerne 14 iranske og pakistanske gidsler.

Mandskab på Absalon har stakkevis af bevismateriale mod piraterne, og fire af dem er udleveret til Seychellerne, som vil retsforfølge dem.

Lykkes det ikke Udenrigsministeriet at få en aftale med enten Seychellerne eller Kenya om at tage imod piraterne og stille dem for en dommer, er der kun en vej for de formodede pirater: Ud i friheden.

Læs også:

Absalons 14 befriede gidsler sejler hjem

Uret tikker for Udenrigsministeriet fordi de 21 pirater snart har siddet tilfangetaget på krigsskibet i en måned.

Fire af de 25 formodede pirater er udleveret til Seychellerne, der vil retsforfølge dem. Ø-statens fængsler bugner i forvejen af pirater, der afsoner straffe for pirateri.

Men Seychellerne accepterede at retsforfølge de fire pirater ud fra en forventning om, at de sammen med andre pirater i en ikke alt for fjern fremtid kan flyttes til afsoning i deres hjemland Somalia.

Læs også:

Kaptajn: Gidsler udsat for hård behandling

Danmark støtter opbygning af fængselskapacitet i Somalia, så de dømte somaliske pirater med tiden kan overføres fra Seychellerne til afsoning i hjemlandet.

For en somalisk pirat er tilfangetagelse på et dansk krigsskib tilsyneladende ikke det værste, der kan ske. Oftest sættes de ud i friheden igen. Det skete sidste år for i hvert fald 46 somaliske pirater, som var blevet taget til fange af det danske krigsskib under Natos indsats mod pirater.