Truer grækerne: Ingen løsning, ingen penge

Hvis grækerne ikke leverer varen i form af reformer, må de sejle deres egen sø, siger eurogruppens chef

Hvis grækerne ikke leverer varen i form af reformer, må de sejle deres egen sø, siger eurogruppens chef, Jean-Claude Juncker. (Foto: AP)
Hvis grækerne ikke leverer varen i form af reformer, må de sejle deres egen sø, siger eurogruppens chef, Jean-Claude Juncker. (Foto: AP)

Nu da timeglasset er ved at rinde ud for Grækenland i forsøget på at lande en aftale om en gældseftergivelse med sine utålmodige kreditorer, øger eurogruppens chef, Luxembourgs premierminister, Jean-Claude Juncker, presset på regeringen i Athen.

For hvis grækerne ikke opper sig og får gennemført de nødvendige nedskæringer og reformer, så kan de ikke længere forvente solidariske, økonomiske håndsrækninger fra de andre eurolande.

Det siger Juncker til det tyske nyhedsmagasin Spiegel og udelukker dermed ikke længere en græsk statsbankerot.

- Hvis vi må konstatere, at alt går galt i Grækenland, så vil der ikke komme et nyt (hjælpe) program, og det ville så betyde, at der kommer en konkursbegæring i marts, siger chefen for de 17 eurolande i interviewet.

Juncker understreger, at han fremsætter truslen i håb om, at alene risikoen for en statsbankerot kan give grækerne de nødvendige "muskler, dér hvor de for øjeblikket udviser noget lammelse".

Læs også:

Se også: Grækerne har 24 timer tilbage i gældskrise

Han presser blandt andet på for, at flere græske statsselskaber skal privatiseres og siger, at den græske regering på dette område langtfra har levet op til de løfter, den har afgivet for at få fingre i milliardstore hjælpepakker fra EU.

Den græske premierminister, Lucas Papademos, og hans finansminister, Evangelos Venizelos, ved, at det brænder på.

- Dette øjeblik er meget afgørende. Alt skal være på plads i morgen aften. Vi balancerer på en knivsæg, sagde Venizelos lørdag aften ifølge nyhedsbureauet AFP, da han stadig ikke kunne melde om fremskridt i forhandlingerne med embedsmænd fra blandt andet EU.

Den hektiske mødeaktivitet fik Papademos til at udskyde et krisemøde med de tre partier, der støtter hans teknokratregering, i et døgn til søndag eftermiddag.

Her ventes han at presse på for nye hårde nedskæringer, som ifølge græske fagforeninger blandt andet kan betyde, at op imod 150.000 statsansatte mister deres job inden 2015.

0 kommentarer
Vis kommentarer