WHO vil af med afrikaneres forhud

20 millioner afrikanske mænd bør hurtigst muligt blive omskåret for at mindske risikoen for HIV-smitte, lyder rådet fra WHO's sundhedseksperter

Et af de nye produkter bruger plasticringe til at reducere blodtilførslen til forhuden, der til sidst visner og er lige til at rive af. (Foto: PrePex)
Et af de nye produkter bruger plasticringe til at reducere blodtilførslen til forhuden, der til sidst visner og er lige til at rive af. (Foto: PrePex)

Hvis det står til sundhedseksperterne fra WHO (World Health Organisation), skal op imod 20 millioner afrikanske mænd af med forhuden. Og det kan næsten kun gå for langsomt.

Det skriver adskillige internationale medier - heriblandt den ansete amerikanske avis, New York Times.

Årsagen til det ønskede forhuds-klipperi skal findes i konklusionerne på tre forskellige videnskabelige undersøgelser, der samstemmende slår fast, at risikoen for at blive smittet med HIV er 60 procent mindre blandt voksne, heteroseksuelle mænd, hvis de har fået fjerne den yderste hud på penis.

LÆS OGSÅ: Så meget gav danskerne til Afrika

På grund af manglen på kvalificerede læger er det dog foreløbigt kun 600.000 afrikanske mænd, der har fået foretaget den lille operation, der tager 15 minutter for en uddannet kirurg at udføre. Og derfor er man i fuld gang med at overveje alternative metoder til at foretage omskæringerne kirurgisk.

Blandt dem er forskellige former for penisringe, som man kan påføre og lade sidde. Herefter lukker de af for blodtilførslen til forhuden, og efter en lille uges tid visner forhuden hen og er 'lige til at hive af som en fingernegl'.

Årsagen, til at omskæringen mindsker risikoen for HIV, er tilsyneladende, at forhuden har nogle, såkaldte Langerhans-celler, der opfanger viruspartikler og introducerer dem til immunsystemet.