Sagen ender i Arbejdsretten: Malers blod er fyldt med bly

Maleren René har blod i afføringen og et sløret syn, der måske aldrig bliver normalt, fordi han har arbejdet med gammelt blymaling, skriver Avisen.dk

- Jeg har bly i kroppen, er sygemeldt og mister penge. Nu ryger den i Arbejdsretten, og det er grimt for alle parter, siger Rene Berggren. (Foto: Jan Dagø/POLFOTO)
- Jeg har bly i kroppen, er sygemeldt og mister penge. Nu ryger den i Arbejdsretten, og det er grimt for alle parter, siger Rene Berggren. (Foto: Jan Dagø/POLFOTO)

Bly i blodet. Det lyder lidt som en actionfilm.

Men bly i blodet er ingen film på det store lærred. Det er historien om den 47-årige maler René Berggrens liv.

Det er historien om rivende smerter. Om blod i afføringen. Og historien om et sløret syn, der måske aldrig bliver helt normalt.

René Berggrens historie begynder for to måneder siden. René bliver i al hast indlagt på Hvidovre Hospital med voldsomt forhøjet indhold af bly i blodet.

Grimt for alle parter
Det giftige blystøv har sneget sig ind i hans krop, mens han afrenser maling af nogle gamle vinduer. Det er ingen i tvivl om.

Til gengæld er der masser af tvivl om, hvornår han har fået sin blyforgiftning. Det skal Arbejdsretten nu tage stilling til.

Læs på Avisen.dk Forskere undersøger gåde om kloakfolks maver

- Jeg har bly i kroppen, er sygemeldt og mister penge. Nu ryger den i Arbejdsretten, og det er grimt for alle parter, siger Rene Berggren.

Uanset udfaldet mener han, at det er vigtigt, at gøre opmærksom på de alvorlige konsekvenser ved sin blyforgiftning.

Tvist om sikkerhedsudstyr
For selvom Rene Berggrens fagforening, Malernes Fagforening, bakker ham op – er det langt fra sikkert, at han vinder sagen. Der er nemlig meget langt mellem Renés og hans arbejdsgiver udlægning af blysagen.

Vi skruer tiden tilbage til oktober sidste år. Rene Berggren har fået arbejde hos malervirksomheden V.S. Larsen. Han skal afrense den gamle blymaling af vinduerne på Døveskolen på Østerbro i København.

René Berggren påstand er, at han først får det fornødne sikkerhedsudstyr omkring seks uger efter han begyndte at arbejde hos V.S. Larsen. Han siger også, at han kun har arbejdet fire dage med at afrense blyholdig maling i de sidste to et halvt år. Resten af tiden, har han været bager, siger Rene Berggren.

- Jeg var bager to et halvt år. Og gik direkte fra bager til arbejdsmand hos V.S. Larsen på nær fire dage, hvor jeg arbejde med at afrense maling for et andet firma, men det var med fuldt sikkerhedsudstyr, siger Rene Berggren.

Arbejdsgiver: Giften var i blodet, da vi ansatte Rene
Arbejdsgiver V.S. Larsen afviser både anklager om, at Rene Berggren ikke havde den fornødne sikkerhedsudstyr, samt at blyforgiftningen skulle være fundet sted, mens han var ansat hos dem.

- Han har haft alt det sikkerhedsmæssige udstyr, man skal have for at lave den opgave hos os, siger Malermester og direktør i V.S, Larsen Rene E. Pedersen.

Tilbage i efteråret bliver René Berggren ansat på baggrund af en mail-korrespondance. Her skriver Rene Berggren i følge V.S. Larsen, at 'han har arbejdet med vinduer fem måneder inden, han kom til os'.

Læs på Avisen.dk Drikker din kollega: Sådan tjekker du det

- I mailen står der, at han har gasbrændt blyvinduer af. Det må man ikke, fordi det er farligt. Der står også, at han aldrig vil gøre det igen, fordi han fik ondt i hovedet. Det er på den baggrund, vi mener, at han havde sin blyforgiftning, inden han kom til os, siger Rene E. Pedersen.

Rene Berggren fastholder påstand
Rene Berggren erkender, at det ser underligt ud. Alligevel fastholder han, at blyforgiftningen fandt sted under ansættelsen hos V.S. Larsen.

- Det er vel det, man kalder at pynte på cv-et. Jeg gjorde det for at få jobbet. Jeg har jo brændt blyvinduer af i samlet fem måneder i mit liv, så det er ikke en løgn i den forstand. Men det ligger tilbage 2005-2008, og det kan ikke have betydning for de blodblyværdier, man målte, siger Rene Berggren.

Han bliver behandlet og undersøgt på Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital. Lægerne konkluderer, der ’bids- og årsagsmæssigt er der god sammenhæng mellem såvel patientens bly-eksponering under uhensigtsmæssige forhold, forhøjet blodbly og symptomer forenelig med blyforgiftning.’

Halveringstiden for bly i blodet er omkring 30 dage. Det vil sige, at den portion bly, som lægen måler, bør falde til det halve efter en måned, hvis man ikke eksponeres for yderligere blyforurening.

René værdier for blodbly lå den 21. november 2011 på 3.18 og den 5. december 2011 på 3.88. Det viser rapporten fra Arbejdsmedicinsk klink på Bispebjerg Hospital.

Men Arbejdsmedicinsk Medicinsk Klinik oplyser også, at det er meget vanskeligt at fastslå, hvornår og i hvilke mængde udsættelsen for bly er forekommet ud fra blodbly-værdierne.

Fagforening: Veldokumenteret
Alligevel mener Rene Berggrens fagforening at netop denne passage i rapporten er dokumentation for, at han blev blyforgiftet, mens han arbejdede med at afrense gammel maling fra vinduerne på Døveskolen på Kastelsvej i København.

- Der er en klar sammenhæng mellem det, denne mand har gået og lavet, de blodblymålinger, der er lavet, og den blyforgiftning, der er forekommet. Jeg anser Arbejdsmedicinsk Kliniks konklusion for at være meget konkret og veldokumenteret, siger Bo Rosschou formand for Malernes fagforening Storkøbenhavn.

Men den sammenhæng er mere produkt af ønsketænkning end virkelighed, lyder det fra V.S. Larsens side.

- Man kan tage ud på Døveskolen og kigge på de vinduer, han har renset af. Stort set op til den dag, han blev syg, var der ikke bly i malingen. De der høje blyværdier, kan han slet ikke få hos mig. Det er fysiske umuligt, siger Rene E. Pedersen.

Håber at sønnen er mere heldig
Hvor René Berggren i sidste ende fik sin blyforgiftning fra vil formodentlig blive afgjort i Arbejdsretten. At der er alt for mange små blypartikler i hans blod, bestrider ingen.

Uanset udfaldet af hans sag håber han, at hans blyforgiftning er med til at sætte fokus på vigtigheden at passe på det giftige støv.

- Min egen søn er 19 år og i lære som maler. Hvis alt det her på nogen måde er med til at sørge for at han ikke bliver syg i fremtiden, er det allerede tjent ind, siger Rene Berggren.

Det er uvist, hvornår Arbejdsretten behandler sagen.

Læs andre artikler på Avisen.dk

Top fem: De dødeligste job

Bliv 100 år og scor to millioner ekstra

Jobcenter sendte Dianas sygepapirer til Berit

0 kommentarer
Vis kommentarer