Kommuner insisterer på robotter til ældre

Næsten halvdelen af landets kommuner planlægger at lade robotstøvsugere klare rengøringen for de ældre

Næsten halvdelen af landets kommuner planlægger at lade robotstøvsugere klare rengøringen for de ældre. (Foto: Casper Dalhoff/Polfoto)
Næsten halvdelen af landets kommuner planlægger at lade robotstøvsugere klare rengøringen for de ældre. (Foto: Casper Dalhoff/Polfoto)

En lang række kommuner planlægger at spare hjemmehjælperen væk og i stedet lade en robotstøvsuger klare rengøringen hos de ældre.

Det viser en rundspørge til landets ældrechefer, som Politiken har foretaget.

Næsten halvdelen af cheferne fortæller til avisen, at kommunen enten har skåret den kommunale støvsugning væk, har planer om at gøre det eller er i gang med drøftelser af, hvordan den lille runde robot kan fange nullermænd i ældres hjem.

Senest satte økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) emnet på dagsordenen ved at foreslå, at kommuner skal have lov til at give afslag på støvsugning i hjemmet med henvisning til, at borgeren kan anskaffe sig en robotstøvsuger og klare skidtet selv.

Næstved er en af de kommuner, som i øjeblikket drøfter, hvordan man vil bruge robotstøvsugerne.

Ældrechef Inge Selch fortæller, at kommunen om 14 dage får leveret cirka 60 robotstøvsugere, som hjemmehjælperne skal introducere for ældre - i første omgang som et forsøg.

- I fremtiden vil vi i langt højere grad træne borgeren til at blive mere selvhjulpen. For en del borgere vil robotstøvsugeren være en løsning, samtidig vil den også medvirke til en større livskvalitet, for borgeren kan selv bestemme, hvor ofte der skal støvsuges, siger hun til Politiken søndag.

Hvis rengøringen kan lade sig gøre med en robotstøvsuger, vil den ældre i fremtiden ikke længere blive visiteret til støvsugning og må i stedet selv købe en robotstøvsuger.

Og generelt bliver det de ældre selv, som må til lommerne. I rundspørgen anfører kun syv ældrechefer, at det er kommunen, som skal betale for robotterne.

Ældrecheferne anslår i rundspørgen, at de vil kunne spare fra 80.000 kroner til godt to millioner kroner om året, hvis robotstøvsugerne bliver obligatoriske.