Isbryder sat i arbejde i Næstved Havn

Flere danske havne er begyndt at fryse til. Næstved Havn har netop sat den forstærkede slæbebåd Enø i sving

Isbryderen Enø er startet op. (Foto: Næstved Havn)
Isbryderen Enø er startet op. (Foto: Næstved Havn)

Når det bliver rigtig koldt i Danmark, er Næstved Havn normalt en af de havne, der først får problemer med is. Sådan er det også i år.

Havnen i den sjællandske by har netop beordret den 33-årige gamle slæbebåd Enø til at sørge for at holde havnen fri for isdannelse.

Med sin kraftige dieselmotor og sit forstærkede skrog er den fuldt ud rustet til også at fungere som isbryder.

- Vandet er næsten helt fersk og fryser derfor hurtigt til. Istykkelsen er i øjeblikket mellem fem og 10 centimeter, og den stiger dagligt grundet det kolde vejr fra Sibirien, fortæller havnechef Jesper Møller Petersen.

Foreløbig er den 10 kilometer lange rende mellem Næstved Havn og Karrebæksminde fri for isproblemer, men det er en stakket frist, mener Jesper Møller Petersen.

- Når først havnen begynder at fryse til, så ved vi af erfaring, at hele kanalen lynhurtigt også vil fryse til. Vi regner med at skulle sejle mindst hver anden dag i kanalen i næste uge for at holde den fri af is, siger havnechefen.

Sidste vinter var Enø i arbejde fra midt i december og tre måneder frem.

Det vanskeligste arbejde for Enø opstår typisk, når det igen er blevet plusgrader.

For når vejret bliver mildere igen efter en længere periode med frost, og vinden går om i vest, sker der ifølge Jesper Møller Petersen ofte det, at isen pakker sig sammen i bunden af Smålandshavet ved Avnø Fjord.

- Så bliver det først for alvor problematisk for os, siger Jesper Møller Petersen.

Enø kan pløje sig igennem cirka 25 centimeter fast is.