Minister til kamp mod skybrud

Det seneste skybrud kostede fem mia. kroner i skader. I dag prøver politikere og branchefolk sammen at finde en løsning til at mindske skaderne ved næste skybrud

Skybruddet 2. juli 2011 lammede store dele af København. Her er det Lyngbyvejen ved Ryparken på det ydre Østerbro. (Foto: Jan Sommer)
Skybruddet 2. juli 2011 lammede store dele af København. Her er det Lyngbyvejen ved Ryparken på det ydre Østerbro. (Foto: Jan Sommer)

Forsikringsbranchen har opgjort skaderne efter skybruddet i København sidste sommer til mellem fire og fem mia. kroner.

- Forestil dig, at vi havde haft løsninger i København, der bare kunne tage ti procent af vandet fra skybruddet, så havde vi sparet rigtig mange penge, siger afdelingsleder hos de rådgivende ingeniører Alectia Christian Vesterager.

Det kan miljøminister Ida Auken (SF) sagtens forestille sig.

- Derfor kræver vi også nu, at kommunerne har planer på plads inden for to år til, hvordan de kan håndtere det ekstreme regnvejr, siger hun til ekstrabladet.dk.

I dag mødes hun i Folketingets Fællessal med de konservatives miljøordfører, Benedikte Kiær, forsikringsbranchen og Alectia for at prøve at finde en løsning på et klimaproblem, der ikke ser ud til at forsvinde lige foreløbig.

Fra Alectia er råd nummer et til at ruste danskerne på kommende skybrud: Gå sammen om fælles klimaløsninger.

- Det, der virkelig batter, er, når grønne løsninger indtænkes på et større plan. F.eks. fællesløsninger i grundejerforeninger, andelsforeninger og vejlaug. Og det kræver at det hele tænkes ind i en større sammenhæng. F.eks. i kommunens klimastrategi, siger Christian Vesterager.

En typisk haveejerløsning er at lave en moderne faskine. Nye større regnbede (med planter, der kan tåle at stå i meget vand – planterne vil suge vandet op og øge fordampningen – det giver også et bedre CO2-regnskab) kan også bruges af boligforeninger i byerne.

Vi skal med andre ord tilbage til tanken om fællesskab for at bekæmpe altødelæggende vandskader.

Men sådan kan du selv forberede dig på næste skybrud:
- Hæv lyskasserne på huset ti cm.
- Sæt et ekstra trin på kældertrappen (så man går et trin op, før man går ned ad trappen).
- Lav forhøjede dørtrin – og mellem de enkelte rum i kælderen (på den måde kan du undgå, at vandet breder sig).

- Overvej hvad du lægger ned i kælderen
- Læg ikke uerstattelige fotos – farmors gamles billeder skal ikke ligge i kælderen.
- Det samme gælder it-backup.

Det sikrer ikke mod skybrydsskader, men du reducerer omfanget af skaderne.

0 kommentarer
Vis kommentarer