Positive jobtal fra USA skaber optimisme

USA's ledighed er ved at nå ned på 8,3 procent, hvilket er langt bedre, end selv optimister havde ventet

Der blev skabt flere job i USA i januar, end det var ventet i selv de mest optimistiske prognoser. Og det styrker troen på, at den globale økonomi er på vej mod en genopretning.

Ifølge nye officielle tal i Washington faldt ledigheden i USA i det hidtil hurtigste tempo i de seneste ni måneder og er ved at nå ned på 8,3 procent. Det er det laveste niveau i tre år.

- USA's økonomi er på vej op fra recessionen, som kom i 2008-2009. Rapporten viser, at vi er på vej væk fra den værste økonomiske krise siden depressionen, hedder det i en erklæring fra den økonomiske toprådgiver i Det Hvide Hus, Alan Krueger.

Politiske iagttagere fremhæver, at den hurtigere jobskabelse øger præsident Barack Obamas chancer for at blive genvalgt ved valget i november.

Tallene tyder på, at den økonomiske vækst fra fjerde kvartal 2011 fortsætter i begyndelsen af 2012. Antallet af job uden for landbrugssektoren steg med 243.000, hvilket er det højeste antal siden april.

Den amerikanske jobrapport har været et pejlemærke for finansmarkedernes ve og vel, og de overraskende positive tal vil få aktier og renter til at stige.

Analytikere havde nemlig ventet en uændret arbejdsløshed på 8,5 procent.

- De nye tal vil klart forstærke genopretningen af den amerikanske økonomi, og det tyder på, at det øjeblikkelige momentum er ved at blive stærkere, siger Brian Dolan, som er chefstrateg hos forex.com i New York.

En anden analytiker siger, at den amerikanske centralbank selvfølgelig vil byde den nye udvikling på arbejdsmarkedet velkommen, men at den fortsat vil være urolig for andre områder af økonomien - navnligt boligmarkedet.

- Dette vil ikke ændre centralbankens analyser af økonomien, siger Andrew Wilkinson, som er cheføkonomisk strateg ved Miller Tabak & Co. i New York.

USA's centralbank har tidligere tilkendegivet, at den formentligt vil holde renten nær nul frem til udgangen af 2014 på grund af den høje ledighed.

Selv om ledigheden er faldende, så er der stadig ikke et job til tre ud af fire ledige, og 19,3 millioner amerikanere står enten uden job eller arbejder mindre, end de ønsker.