Læge: Adoption for hiv-smittede er rigtigt

Hiv-smittede lever et normalt liv, og derfor er det naturligt, hvis de får lov at adoptere, fastslår læge.

Der er så gode behandlingsmuligheder af hiv, at hiv-smittede kan leve et normalt liv på lige fod med alle andre.

Det fastslår overlæge og professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital og formand for AIDS-Fondet oven på en afgørelse fra Adoptionsnævnet, der siger, at hiv-smittede kan få mulighed for at adoptere.

- Hvis man er smittet med hiv og passer sin behandling, så har man lige så gode muligheder for at blive gammel, som hvis man ikke havde hiv, siger Lars Østergaard.

- Overlevelsen er den samme i dag for hiv-smittede som for dem, som ikke er smittet med hiv, hvis man i øvrigt ikke fejler noget andet, siger han.

AIDS-Fondets formand roser derfor Adoptionsnævnets udmelding om, at det er den konkrete hiv-smittedes helbredstilstand, der afgør adoptionen - og ikke blot om man er hiv-smittet eller ej:

- Det er helt naturligt, at man kan adoptere som hiv-smittet.

- Hiv-smittede er helt almindelige mennesker, som har en kronisk sygdom, der ikke er mere betydende end alle mulige andre kroniske sygdom som for eksempel sukkersyge, siger Lars Østergaard.

Han maner samtidig myten i jorden om, at der er en høj smitterisiko ved hiv.

- Hvis man er i behandling for hiv, så er smitten i praksis nul. Hvis man ikke er i behandling, så er der den sædvanlige risiko ved smitte, som man kan få ved for eksempel ubeskyttet samleje, siger Lars Østergaard.

Det største problem ved hiv er derfor de fordomme, som mange har om sygdommen.

- Det er stadigvæk sådan, at mange af dem, der har hiv, oplever en fordømmelse omkring diagnosen, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer