Hiv-smittede står i kø for at adoptere

Muligheden for at kunne adoptere er et stort ønske for hiv-smittede. Hiv-Danmark forventer mange ansøgere

Mange hiv-smittede vil gerne være adoptivforældre. Derfor forventer patientforeningen Hiv-Danmark, at mange vil søge om at få lov til at adoptere, efter at Adoptionsnævnet i en ny afgørelse åbner op for muligheden.

- Det er utroligt positivt. Det har været et stort ønske blandt hiv-smittede i mange år at få lov til at adoptere på lige fod med alle andre, siger formand for Hiv-Danmark Helle Andersen.

Adoptionsnævnet har i en aktuel sag for første gang fastslået, at hiv i sig selv ikke længere er nok til at få afslag på adoption. Det skal nu bero på en konkret vurdering. Og det forstår Helle Andersen også.

- Behandlingen er i dag så god, at man kan leve et normalt liv, og der er jo ingen grund til, at hiv-smittede så skal behandles anderledes, fortsætter hun.

Mange ønsker at adoptere
Formanden forventer, at man fremover vil se en hel del hiv-smittede, der ansøger om at blive adoptivforældre.

- Der er mange hiv-smittede, der gerne vil have børn og gerne vil adoptere, mener Helle Andersen.

Hun ser afgørelsen som et skridt på vejen til at hiv-smittede kan blive accepteret i den brede befolkning.

- Et skridt som at hiv-smittede nu kan adoptere viser jo, at man kan leve et normalt liv som hiv-smittet, og det er et vigtigt budskab at få ud. Men der er stadig et godt stykke vej, siger hun.

- Der er stadig mange, der er bange for sygdommen, og kampagner fra firserne og halvfemserne, hvor hiv var en mere livstruende sygdom, hænger stadig fast i folks bevidsthed, forklarer Helle Andersen.

I den konkrete sag har Adoptionsnævnet bedt om flere oplysninger, fordi kvinden, der søger, først fik behandling efter fem års sygdom, og det kan have forværret sygdommen. Sidst en hiv-smittet ansøgte om at adoptere var i 2005.