Læge: Pas på alkohol i ekstrem kulde

Kroppen mister mere varme med alkohol i blodet

Jerk W. Langer er læge og foredragsholder, og han skriver hver lørdag i Ekstra Bladets lørdagsmagasin 'Ekstra'. (Foto: Martin Lehmann)
Jerk W. Langer er læge og foredragsholder, og han skriver hver lørdag i Ekstra Bladets lørdagsmagasin 'Ekstra'. (Foto: Martin Lehmann)

Når vi i de næste dage vil opleve sibirisk kulde, er der en række risici, vi skal være opmærksomme på.

Det siger læge og foredragsholder, Jerk W. Langer, til ekstrabladet.dk.

Flere forholdsregler i kulden giver sig selv, men især personer, som har drukket alkohol, eller er ældre og hjertesyge skal passe på i kulden.

Læs også:

Kulden kan dræbe

- Når kropstemperaturen falder, aktiverer vores krop en række forsvarsmekanismer. Vi får kulderystelser for at skabe varme i musklerne, blodkarrene i arme og ben trækker sig sammen for at holde hjertet og de indre organer varme, stofskiftet sættes i vejret for at skabe forbrændingsvarme, og hjertet pumper kraftigere for at få mere varmt blod rundt i kroppen, siger Jerk W. Langer og advarer i den forbindelse mod alkoholindtagelse i ekstrem kulde.

- Alkohol udvider blodkarrene, så man man taber mere varme, ligesom man i svær beruselse kan falde om udenfor i kulden, siger lægen.

Læs også:

Hård frost tager 30 liv i Ukraine

Personer med hjerte-relaterede sygdomme skal også passe ekstra på i de nærmeste dage.

De kan få brystsmerter eller i værste fald hjertetilfælde, som kan være dødelige, da hjertet skal på overarbejde i kulden.

- Mennesker med dårligt hjerte tåler ikke så godt, at hjertet skal arbejde kraftigere for at sende mere varmt blod gennem kroppen.

Jerk W. Langers bedste råd i kulden:

  • Klæd dig ordentlig på. Kig ikke kun på temperaturen, men også på vinden, da windchill-faktor forværrer kulden betydeligt.
  • Er du ældre eller hjertesyg, så foretag indkøb i tide, så du ikke behøver bevæge dig udenfor. Eller bestil varerne til levering. Forkert beklædning er en indlysende risiko, men ældre kan have dårlig temperaturfornemmelse og tager derfor for lidt tøj på. Blæst gør kulden meget værre.
  • Vådt tøj trækker meget mere varme ud af kroppen. Derfor er det meget vigtigt at få skiftet tøj med det samme, hvis man bliver våd eller træner udendørs.
  • Drik rigelig med vand, så du ikke er tørstig udenfor i kulden. Væskemangel gør det sværere at holde gang i kredsløbet. Mange ældre har en dårlig tørstsans og drikker derfor for lidt vand.
  • Klæd dig ekstra varmt på, når du har drukket alkohol, eller bliv indenfor.
  • Beskyt huden med en federe creme end normalt, så den ikke tørrer ud.