Antallet af konkurser stiger

Antallet af konkurser steg i januar for første gang i 13 måneder. Især på Sjælland gik det galt

Efter mere end et år med fald i antallet af virksomheder, der går nedenom og hjem, har den økonomisk pressede del af dansk erhvervsliv fået en dårlig start på 2012.

For første gang i 13 måneder steg antallet af konkurser i januar således med 3,5 procent, viser en analyse fra kreditvirksomheden Experian.

- Det er selvfølgelig et trist brud med mange måneders forsigtig optimisme, siger kommunikationsdirektør Kim Bach fra Experian, som blandt andet driver RKI-registret.

Det er især restaurant- og hotelbranchen samt handelsvirksomhederne og byggebranchen, der oplever virksomhedsdød.

Handelsvirksomhedernes brancheorganisation Dansk Erhverv tager dog umiddelbart tallene med ro.

- Når vi ser en enkelt måned med en lille stigning i antallet af konkurser, skal vi passe på med at overfortolke, siger cheføkonom Bo Sandberg og tilføjer:

- Som følge af den fortsatte økonomiske krise og det lave privatforbrug var det ventet, at tallene vil stige en smule igennem første halvår af 2012.

Cheføkonomen peger på, at de små og mellemstore virksomheder igen har fået problemer med at få kredit, og at det medfører flere konkurser.

Geografisk er det iøjnefaldende, at stort hele stigningen er sket på Sjælland, hvor antallet af konkurser er steget med 15 procent i Hovedstadsområdet og med 20 procent på den øvrige del af øen.

Virksomhederne i Københavnsområdet har imidlertid oplevet et fald på 21 procent over det seneste år, og derfor er der mest grund til bekymring på den resterende del af Sjælland.

- Det er velkendt, at boligmarkedet har været specielt hårdt ramt på Sjælland, hvilket sætter mange andre ting i stå, herunder detailhandlen i yderdistrikterne, siger Bo Sandberg.