Børn mobber allerede som treårige

Mobning er ikke kun noget, der sker blandt skolebørn. Også de helt små er onde mod hinanden, viser forskning

Børn i børnehaven er små i de fleste henseender, men store nok til at mobbe. Ny forskning viser, at mobning foregår allerede i de mindste aldersgrupper og ikke kun i skolealderen.

Den norske forsker i pædagogik Mai Brit Helgesen har undersøgt mobning blandt de små i børnehaven. Hendes forskning viser, at mobning finder sted, selv om børnene kun er i alderen tre til seks år. Det skriver Dagbladet Information.

- Det er en almen forståelse i samfundet, at små børn ikke mobber. Det har forskerne troet meget længe. En sådan forståelse bunder i, hvordan vi ser på små børn. De ses ofte som uskyldige, søde og som nogle, der ikke kan gøre hinanden ondt.

- Det er en forståelse, som flere og flere forskere stiller sig kritisk over for. Små børn er aktører, som skaber deres hverdag i samspil med andre børn. Mobning kan være en strategi for at udvide sine muligheder i legen, siger Mai Brit Helgesen til Information.

Et resume af hendes undersøgelse udkommer torsdag i en publikation om ny forskning fra Danmarks Evalueringsinstitut EVA.

Mobning blandt børnehavebørn er kun sparsomt undersøgt, men i Norge skønner man, at mellem 10 og 20 procent af alle børn bliver mobbet, mens de går i børnehave.

Tilsvarende målinger findes ikke i Danmark, men mellem 1300 og 1400 af landets børnehaver har bestilt materiale til forebyggelse af mobning i førskolealderen.

Det svarer til, at en tredjedel af landets børnehaver siden 2006 har været opmærksomme på mobning blandt de tre til seksårige.

Der er slet ingen tvivl om, at mobning kan finde sted blandt danske småbørn, vurderer også ph.d.-studerende Kit Stender Petersen. Hun har i de seneste fire år forsket i mobning på de mindste alderstrin.

0 kommentarer
Vis kommentarer