Danmark vil købe bomber med Nato-lande

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) foreslår, at Nato-landene køber bomber og våben sammen for at spare penge

Præcisionsbomber er dyre, men kan måske blive lidt mindre dyre, hvis vi køber dem sammen med resten af Nato. (Foto: Kristian Linnemann)
Præcisionsbomber er dyre, men kan måske blive lidt mindre dyre, hvis vi køber dem sammen med resten af Nato. (Foto: Kristian Linnemann)

Landene i forsvarsalliance Nato skal deles om bomber og våben for at kunne have større lagre og spare penge.

Sådan lyder det fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S), der ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten vil stille forslaget, når forsvarsministrene fra Nato-landene mødes i Bruxelles torsdag.

- Lad os købe ind sammen, lad os lagre ammunitionen sammen, siger ministeren til avisen.

- Jo flere Nato-lande der vil være med, jo flere vil der være til at sikre, at pris og driftsomkostninger bliver lave, siger han.

Forslaget kommer i kølvandet på bebudede besparelser i forsvaret og efter amerikansk kritik af, at de europæiske allierede løb tør for bomber og ammunition under indsatsen i Libyen mod diktator Muammar Gaddafi.

Derfor ventes den amerikanske forsvarsminister Leon Panetta at give fuld støtte til det danske initiativ.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen vil også være meget positiv, da han i forvejen presser hårdt på for grænseoverskridende løsninger og fælles militære investeringer under den økonomiske krise i Europa.

Det kan dog gå ud over landenes selvstændige militær, siger professor Mikkel Vedby Rasmussen, der er leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet. Men han bekræfter, at det er en økonomisk fornuftig løsning.

- Det er ikke risikofrit, og man mister noget politisk uafhængighed. Men til gengæld kan landene nå langt sammen, siger han til avisen.

Venstre bakker også op om forslaget, så længe Danmark fortsat vil være i stand til at forsvare "hjemligt territorium", siger forsvarsordfører Hans Christian Thoning.

1 af 2 Forsvarsministeren er varm på idéen. (Foto: Joachim Adrian)
2 af 2 Præcisionsbomber er dyre, men kan måske blive lidt mindre dyre, hvis vi køber dem sammen med resten af Nato. (Foto: Kristian Linnemann)
0 kommentarer
Vis kommentarer