3F: 40 procent frygter østarbejdere

Der er stigende frygt for konkurrence fra Østeuropa blandt medlemmer i fagforeningen 3F, især i byggebranchen

Følg Samfund

Frygten for at ens job bliver overtaget af kolleger fra Østeuropa er steget markant blandt 3F'erne.

I dag føler 40 procent af forbundets medlemmer, at deres job er truet af konkurrence fra østeuropæisk arbejdskraft, skriver Fagbladet 3F.

I februar 2010 gik 25 procent på arbejde med samme frygt.

1903 fagforeningsmedlemmer har deltaget i undersøgelsen, og spørgsmålene er magen til i 2010, hvor en tilsvarende måling også blev lavet af Analyse Danmark for Fagbladet 3F.

Frygten er værst i byggeriet. Her siger 72 procent af 3F'erne, at de frygter konkurrence fra østarbejdere. Og bedre værn mod løndumping er et hovedkrav, når de nye overenskomster skal forhandles.

3F's Byggegruppe peger også på, at der er brug for mere kontrol fra myndighederne. Og så efterlyses der redskaber, der kan standse de ulovligheder, der er udbredt i branchen.

- En bøde på 10.000 kroner afskrækker ingen, når der er udsigt til at tjene en million. Arbejdet bør standses med det samme, siger Peter Hougaard Nielsen, der er formand for Byggegruppen i 3F, til fagbladet og fortsætter:

- Det bør først kunne genoptages, når de udenlandske firmaer har bevist, at de er lovligt registreret i hjemlandet og Danmark.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+