Annonce:
Annonce:

Danske rederier forsyner diktatorer med våben

Dødens sømænd: Danske skibe sejler hver sjette våbentranport til krige og konfliktzoner

Danske rederier tjener fedt på at sejle våben til krigszoner. (Foto: AFP)
Danske rederier tjener fedt på at sejle våben til krigszoner. (Foto: AFP)
Annonce:
Følg Samfund

Danske skibe sejler masser af våben til alverdens diktatorer, regimer, oprørsbevægelser og konfliktzoner. En ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstitut SIPRI afslører nu, at Danmark har det sjettestørste antal rederier involveret i såkaldt destabiliserende våbentransporter.

Trussel mod menneskerettigheder
Sejladserne er ikke ulovlige, men risikerer at true regional stabilitet, sikkerhedssituationen i modtagerlandene eller indbyggernes menneskerettigheder. Rapporten har for første gang opgjort de destabiliserende våbentransporter, som er opdaget på større skibe mellem 1991-2011.

God forretning
Danske skibsredere er så glade for at sejle med granater, rifler og andet militært udstyr, at vi ligger foran lande som Kina, Ukraine, Libanon, Syrien og alle de afrikanske stater. Og det er dybt problematisk, fortæller en af rapportens forfattere, Hugh Griffiths til Ekstra Bladet.

Annonce:

– Våbnene kan blive brugt til at bombe civile eller dræbe demonstranter. Sejladserne er paradoksale, for det modarbejder i høj grad Danmarks arbejde med udvikling og fredsskabelse i verden.

24 dræbte
26. november 2011 kom et af de seneste eksempler til offentlighedens kendskab. Her afslørede Amnesty International, at det danske skib Marianne Danica fragtede tåregas og gummikugler til styret i Egypten kun to dage efter, at 24 demonstranter blev dræbt og tusindvis såret i sammenstød med sikkerhedsstyrker.

Selv om Danmark generelt har en stor handelsflåde, kan det ikke forklare firmaernes involvering i de destabiliserende våbentransporter. Transporter mellem Nato-lande og stabile lande tæller ikke med i statistikken.

Mindre rederier
– Det er typisk mindre rederier, som har specialiseret sig i denne her type transporter. Til sammenligning kan man også se, at for eksempel Norge og Sverige ikke er med på listen, siger Hugh Griffiths.

Læs mere i mandagens udgave af Ekstra Bladet.

Kender du til problematiske våbentransporter, så kontakt os på: kkr@eb.dk, eller sms eller mms på 1224 (koster alm. sms-takst)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: