Kulden kan dræbe

Vi kommer til at opleve usædvanligt koldt vejr de næste dage

Med mindre man er snemand eller -kvinde, vil det være meget ubehagelige temperaturer de næste dage (Ole Steen)
Med mindre man er snemand eller -kvinde, vil det være meget ubehagelige temperaturer de næste dage (Ole Steen)

Kulden bevæger sig mod Danmark, hvor vi i denne uge kan begynde at nærme os de meget lave temperaturer. Det har allerede kostet over 50 menneskeliv i Østeuropa den seneste uge.

LÆS OGSÅ:Og vagthavende meteorolog hos DMI, Jesper Eriksen er ikke i tvivl, da vi spørger ham, hvad vi kan forvente:

- Det bliver koldt. Rigtig koldt, siger han og uddyber:

Advarsel: Isen er livsfarlig tynd
- I dag vil temperaturen holde sig under frysepunktet i størstedelen af landet, hvor vi vil have omkring 2-3 minusgrader. Men temperaturen i nat kan nå ned til 10 graders frost. Og sydpå ved østvendte kyster vil den følte temperatur være omkring 15 graders frost.

LÆS OGSÅ:

Se også: Kulde fra Sibirien rammer Danmark

På fredag ser det ud til, at vi får vinterens hidtil laveste temperatur. Omkring 15-20 minusgrader vil den følte temperatur være på de øst- og nordøstvendte kyster. Derfor vil meteorologen gerne opfordre folk til at tænke sig godt om. Særligt hvis der er alkohol involveret.

- Vi har jo tidligere set eksempler på tragiske dødsfald om vinteren. Det kan være fulde mennesker, der falder i søvn i kulden. Så man skal holde godt øje med sine venner, hvis man er til fest på fredag.

LÆS OGSÅ:

Samfund - 27. jan. 2012 - kl. 09:47 Det bliver kælkevejr i weekenden

Men selvom det vitterligt er bidende koldt, advarer Københavns Brandvæsen om at få gode ideer på isen på søerne.

- Man må under ingen omstændigheder gå ud på isen. Det er livsfarligt. Isen er slet, slet ikke tyk nok, siger vagtchef Hans Jørgen Larsen til ekstrabladet.dk.

Isen skal have en tykkelse på mindst 13 centimeter, før kommunerne fjerner afvarselskiltene.

- Og det varer et stykke tid, før den bliver det, siger Hans Jørgen Larsen.

Søndag fik politiet i Nordsjælland fire anmeldelser om, at folk færdedes på de frosne søer. En mand gik gennem isen på Gentofte Sø, men kunne til alt held selv redde sig op.

Også hunde kan få isen til at knække. Forleden reddede Vestegnens Brandvæsen en hund op fra det iskolde vand i sidste øjeblik, efter at den var gået genenm isen: S e redningsaktionen her:

43 døde
I Ukraine er 43 døde i løbet af de seneste seks dage, hvor landet har været ramt af ekstreme kuldegrader, oplyser myndighederne onsdag.

De fleste var hjemløse, der frøs ihjel på gaderne, mens syv blev fundet døde i deres hjem. Mere end 800 måtte søge lægehjælp på grund af forfrysninger og alvorlig nedkøling.

Med temperaturer på ned til minus 30 grader celsius har myndighederne haft travlt med at skaffe husly, mad og vand til de nødstedte.

Sne i Grækenland
I Grækenland faldt sneen onsdag morgen på Akropolis. I flere forstæder til Athen er vejene dækket af tre centimeter sne.

Frivillige hjælpearbejdere bringer tæpper, mad og varme drikke ud til de hjemløse, beretter græsk tv. Den græske hovedstad har mere end 20.000 hjemløse.

Omkring en tredjedel af dem vurderes at have mistet deres hjem i løbet af de sidste to år på grund af den finansielle krise.

I den nordlige del af Grækenland krøb temperaturerne i løbet af natten ned på minus 15 grader. Mange skoler og institutioner har været lukket i flere dage. Sejladsen på flere færgeruter er blevet indstillet på grund af stormvejr.

Også på Kreta er der faldet sne, oplyser en lokal radiostation.

I Italien er flere veje lukket efter kraftigt snefald i det, meteorologer forventer bliver den koldeste uge i 27 år.

1 af 2 
2 af 2 Med mindre man er snemand eller -kvinde, vil det være meget ubehagelige temperaturer de næste dage (Ole Steen)
0 kommentarer
Vis kommentarer