Nyfødte babyer ligger og dør alene

Sene aborter kommer nogle gange til verden i live. Fordi der mangler retningslinjer bliver de lagt til at dø alene i rummet med blodige lagener og instrumenter

Solveig Madsen måtte lægge en levende abort fra sig - i skyllerummet med beskidte instrumenter. Her skulle det dø alene. Historien kan du læse i EKSTRA i dag (Foto: Thomas Lekfeldt)
Solveig Madsen måtte lægge en levende abort fra sig - i skyllerummet med beskidte instrumenter. Her skulle det dø alene. Historien kan du læse i EKSTRA i dag (Foto: Thomas Lekfeldt)

Hver dag foretages der mere end to sene provokerede aborter på landets sygehuse. Hver tiende af dem er i live, når de bliver født - men de skal ikke leve, de skal dø.

Og det får de i nogle tilfælde lov til at gøre alene i hospitalernes skyllerum.

- Det er både forfærdeligt og grotesk, og det bør ikke finde sted, siger Olav Bjørn Petersen, ledende overlæge i Føtalmedicin ved Aarhus Universitets Hospital Skejby.

- Hele situationen omkring de sene aborter er væmmelig - både for forældrene og personalet. Men at lægge et lille levende væsen til at dø i et skyllerum skaber kun problemer, mener han.

Manglende retningslinjer
Problemet er, at der ikke er nogle retningslinjer, der kan guide landets jordemødre i, hvordan de skal håndteres disse sene aborter, som viser livstegn - i nogle minutter, timer eller i ganske sjældne tilfælde dage.

Da moren til barnet ikke ville have barnet hos sig, til det døde, måtte Solveig lægge det fra sig i skyllerummet, omgivet af blodige lagener og beskidte instrumenter. Her kunne det ligge og dø, mens jordemoderen støttede den sårbare kvinde inde på fødestuen.

Ifølge Solveig Madsen var det aldrig sket, hvis der havde været nogle retningslinjer, som gav hende mulighed for at være hos det døende barn, når moren ikke ville - også på trods af travlhed fødegangen.

Besnærende regelsæt
I Det Etiske Råd har man ikke taget stilling til, om et sæt overordnede retningslinjer - udstedt af Sundhedsstyrelsen eller Danske Regioner - er vejen frem, for at undgå disse scenarier.

- Alle kan forholde sig til, at det er svært at lægge et barn fra sig, som ligger og skriger. Det skal vi sigte mod ikke sker, siger formand i Det Etiske Råd Jacob Birkler.

Han mener dog personligt ikke, at et overordnet regelsæt er vejen frem:

- Man kan ikke regulere sig ud af alt. I svære emner som dette, er det vigtigt, at der ikke lægges et besnærende regelsæt ned over de mennesker, der står med dilemmaet, mener Jacob Birkler.

- Hvis man laver en regel om, at der altid skal gøres noget på en bestemt måde, så kan det være, at jordemoderen skønner det anderledes og derfor er nødt til at bryde reglerne - og så står hun med et helt nyt dilemma.

Skal laves lokalt
Der er bred enighed om, at den optimale situation er, at forældrene får barnet op til sig, indtil det endeligt er dødt.

Men i de tilfælde, hvor de ikke kan magte det, må der retningslinjer til, så jordemødrene ved, hvad de skal gøre med dem, mener Olav Bjørn Petersen:

- Man skal lokalt udforme nogle retningslinjer, der kan afhjælpe jordemødrene, så de ikke overskrider deres egne grænser. Det skal ske lokalt, fordi kulturen på den enkelte føde- eller gynækologiske afdeling har meget at sige i forhold til, hvordan man vil gøre det, siger han. På Aarhus Universitets Hospital er man netop nu i gang med at udforme sådanne guidelines, så jordemødre og læger er pålagt at fortælle forældrene, at deres abortbarn muligvis er i live efter fødslen - og herefter kan de så tage stilling til, hvad der skal gøres med det.

- Men det vil aldrig ende i skyllerummet, understreger Olav Bjørn Petersen.

Faktum er dog, at meget få afdelinger rent faktisk har udarbejdet disse retningslinjer.