Seniorførtidspensionen erstatter ikke efterlønnen for mennesker, der er nedslidte. Det er blot en hurtigere måde at få en førtidspension på.
Det fastslår Integrations- og Socialminister Karen Hækkerup (S).
- Vi har hele tiden sagt, at seniorførtidspensionen ikke er et alternativ til efterlønnen. Det er et fast track til førtidspension. Det ligger i loven, og det ligger i de svar, der nu kommer fra Socialministeriet, siger Karen Hækkerup.
Seniorførtidspensionen er kun for de mennesker, der i forvejen har været på arbejdsprøvning, er oppe i årene og hvor der er dokumentation for, at de ikke længere er i stand til at arbejde, lyder det fra ministeren.
Socialministeriet skønner, at den kortere efterlønsperiode og den højere efterløns- og pensionsalder betyder, at der i 2020 vil være godt 39.000 færre på efterløn end i dag.
Samtidig vil højst hver niende af dem få bevilget seniorførtidspensionen i stedet for efterlønnen. Så mange ældre, der har satset på seniorførtidspension, må forberede sig på et afslag.
Fuldstændig hyklerisk
- Loven er blevet til, fordi der er lavet en aftale mellem den tidligere regering og Dansk Folkeparti, hvor man har stillet danskerne i udsigt, at man ville lave en seniorførtidspension, som skulle være en ordning til de nedslidte, siger ministeren.
Hun mener, det er 'fuldstændigt hyklerisk, når nu Dansk Folkeparti siger, at det, der er vedtaget, ikke er det, der er aftalt'
Ifølge Jyllands-Posten har Dansk Folkeparti nemlig en anden opfattelse af, hvornår man er nedslidt, end loven lægger op til.
- Forståelsen må være sådan, at når man er gammel nok til eventuelt at kunne få seniorførtidspension, er det nok at dokumentere, at man er nedslidt i sit eget fag, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.
Men det bestrider formand for KL's Arbejdsmarked- og Erhvervsudvalg, Erik Nielsen (S), der er borgmester i Rødovre.
- Der gælder de samme betingelser som for almindelig førtidspension - altså et krav om total nedslidning over for ethvert indtægtsgivende arbejde. Med mindre man laver loven om, når man finder ud af, at det ikke var så smart i forhold til, hvad man lovede, siger Erik Nielsen.