USA sælger jagerfly til Saudi-Arabien

Salg af jagerfly for knap 170 milliarder kroner skal sende et stærkt signal til lande i regionen

Der ligger et klart signal om USA's forpligtelser i Mellemøsten og Golfen, siger amerikanske embedsmænd om en aftale om at levere 84 nye jagerfly af typen F-15 til Saudi-Arabien.

- Salget vil sende et stærkt signal til lande i regionen om, at USA er forpligtet til at sikre stabilitet i Golfen og Mellemøsten som helhed, siger Andrew Shapiro, en højtstående embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium.

- Det vil øge Saudi-Arabiens evne til at afskrække og forsvare sig mod ydre trusler mod landets suverænitet, siger han.

Kontrakten om køb af fly for 29,4 milliarder dollar (170 milliarder kroner) blev skrevet under i weekenden og indebærer også en modernisering af 70 andre fly.

Aftalen er indgået samtidig med, at spændingerne mellem Iran og USA er stigende på grund af iranske trusler om at lukke Hormuzstrædet, hvis USA indfører nye sanktioner mod styret i Teheran.

Amerikanerne siger, at de ikke vil godtage en lukning at strædet, mens iranerne mener, at USA slet ikke er i en position, hvor de kan bestemme, hvorvidt Iran skal lukke strædet eller ej.

Andrew Shapiro erkender, at salget af jagerfly til Saudi-Arabien også har at gøre med at imødegå eventuelle trusler fra Iran.

- De har haft sager om grænsesikkerhed. De har også haft trusler i Golfen. Og tydeligvis er en af de trusler, de står over for - lige som andre lande i regionen - Iran, siger Shapiro.

F-15-flyene produceres af Boeing, der skal levere flyene over en periode på 15-20 år.

En talsmand for Det Hvide Hus siger, at aftalen vil sikre over 50.000 arbejdspladser og give en indsprøjtning på 20 milliarder kroner årligt til den amerikanske økonomi.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere