Anden smagte himmelsk og kartoflerne med masser af sovs på var uimodståelige. Men kom du til at tage lidt for mange gange under julens overdådige måltider, kan du ende i en yderst ubehagelig ’madkoma’.
Som en service til forspiste danskere bringer ekstrabladet.dk en række gode råd imod overspisning fra Rikardt Andersen, overlæge på Rigshospitalets Ernæringsenhed og lektor ved Institut for Human Ernæring.
– Hvis det svier og stikker som en kniv under den nederste del af spiserøret, så er der stor chance for, at det er syre, der ætser. Det kan løses ved at tage syrenedsættende piller, som fås i håndkøb på apoteket.
Det er afgørende, at du drikker masser af vand, understreger overlægen.
– Når det gør ondt i mellemgulvs-musklen, efter man har fyldt for godt op i maven, skal man have maden længere ned. Der er det eneste rigtige middel at drikke vand, siger Jens Rikardt Andersen.
Minder om hjerteanfald
Men smerterne i maven hører ikke nødvendigvis op der, for efterhånden som maden når videre i systemet, kan der blive dannet gas, som øger trykket endnu mere.
For nogle bliver smerterne så ubehagelige, at de søger læge eller tager på skadestuen. At forspise sig kan nemlig minde om et hjerteanfald, for de, som tidligere har prøvet det.
– Det er svært at skelne mellem den knugende smerte, når mavesækken presses op i spiserørsåbningen og den smerte, som kommer med et hjerteanfald. I den situation er der kun et at gøre: Duk op på skadestuen og få lavet blodprøver og undersøgelser, siger Jens Rikardt Andersen.
Prøv med afføringsmiddel
Hvis du føler dig utilpas, opspilet og energiforladt af de store mængder mad i juledagene, er det ikke så mærkeligt, siger specialsygeplejerske Gerd Johnsen. Hun har 30 års erfaring med patienter, som har problemer med fordøjelsessystemet.
– Når du har total overfyldning i mave- og tarmkanalen, så kan det rent faktisk nedsætte hjerte-lunge-funktionen. Så rent fysiologisk er der en grund til, at folk ikke føler sig ’fit for fight’, siger Gerd Johnsen.
Hvis du har fået dig en forstoppelse, skal du ikke være bange for at tage afføringsmiddel.
– Det der med at se tiden an, tror jeg ikke så meget på. For så kan man få ødelagt flere dage, før der sker noget. Hvis det var mig, der havde en juleforstoppelse, ville jeg tage et afføringsmiddel. Der er forskellige typer, der virker på tarmbevægelsen eller på tarmindholdet, siger Gerd Johnsen og tilføjer:
– Men man skal også leve livet. Jeg overfyldte også selv maven juleaften, for jeg er slet ikke vant til at spise så meget.