Når SU'en er høj, gennemfører flere studerende deres uddannelse. Især blandt studerende fra lavere sociale lag, er der færre unge, der falder fra undervejs.
Det viser en ny undersøgelse fra AKF, Anvendt Kommunal Forskning, skriver Politiken
- Den danske SU er i dag den højeste i verden, men vores undersøgelse viser, at SU-reformen i 1988 har haft en effekt, siger forskningsledet i AKF, Jacon Nielsen Arendt til avisen.
- Flere danskere får en universitetsuddannelse, og den sociale arv er mindsket. Med andre ord er der blevet mere lige adgang til uddannelse, pointerer han.
Undersøgelsen, som publiceres i det ansete tidsskrift Empirical Economics, analyserer konsekvenserne af SU-reformen fra 1988, hvor SU'en blev hævet fra 21.900 til 36.000 kroner om året for en udeboende studerende over 21 år.
Analysen omfatter cirka 1100 unge, som var studerende i perioden fra 1984 til 1992. Den viser, at i årene op til reformen i 1988 droppede omkring 11 procent af de studerende ud af deres uddannelse om året.
I årene efter SU-reformen faldt frafaldet til omkring 7 procent.
- Det mindre frafald kunne især observeres blandt studerende, hvis forældre havde et lavt uddannelsesniveau og lav indkomst, siger Jacob Nielsen Arendt til Politiken.
Reformen blev også indført for at mindske studerendes erhvervsarbejde, fordi det blev set som en årsag til, at studierne trak ud.
Undersøgelsen viser, at reformen virkede, og at studerende arbejdede op til 90 timer mindre om året efter reformen. Det svarer til et par timers mindre arbejde om ugen.
Desuden ser det ud til, at SU-reformen var med til at mindske antallet af såkaldte evighedsstuderende.