Annonce:
Annonce:

Vaclav Havel er død

Tjekkiets tidligere præsident og markante personlighed i opgøret med kommunismen Vaclav Havel er død. Det oplyser tjekkisk tv

Annonce:
Følg Samfund

Tjekkiets tidligere præsident og markante personlighed i opgøret med kommunismen, Vaclav Havel, er død. Det oplyser tjekkisk tv.

Den 75-årige Havel døde af komplikationer efter lang tids sygdom.

Hans sekretær fortæller, at Havel sov ind ved daggry søndag.

- I det sidste øjeblik var hans kone Dagmar ved hans side sammen med en af nonnerne, der har taget sig af ham i de seneste måneder, siger hun til nyhedsbureauet AFP.

Havel var en anerkendt forfatter og to gange præsident. Han var den første demokratisk valgte præsident efter kommunismens sammenbrud i 1989.

Efter den tjekkoslovakiske skilsmisse blev Havel præsident i Tjekkiet fra 1993 til 2003.

- Vaclav var en af de største europæere i vores tid. Hans stemme for frihed banede vej for et helt og frit Europa, siger Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt.

Annonce:

Vaclav Havel blev som ung engageret i teaterverdenen i Prag og skrev flere teaterstykker, som fik udbredelse langt uden for Tjekkoslovakiets grænser. Det var starten på en lang karriere som forfatter og essayist.

Efter den sovjetiske invasion i Tjekkoslovakiet i 1968 blev han en markant kritiker. Han var medstifter af bevægelsen Charta 77, som åbent angreb regimet for undertrykkelse og menneskerettighedskrænkelser.

Det kostede ham ad flere omgang længere fængselsstraffe.

Da det kommunistiske regime brød sammen i november 1989, var det Havels navn, der blev råbt i Prags gader af hundredtusinder af mennesker. Opgøret i det daværende Tjekkoslovakiet fik navnet fløjlsrevolutionen.

Han var det entydige valg som Tjekkoslovakiets første demokratiske præsident i 1990.

Som et udtryk for hans egen indgang til embedet var en af hans første gæster på slottet i Prag rockmusikeren Frank Zappa, som han var stor fan af.

Han inviterede USA's præsident Bill Clinton på jazzklub i Prag, og blandt hans andre venner var Dalai Lama og rockstjernen Mick Jagger.

Vaclav Havel opfattede det som et stort personligt nederlag, at Tjekkiet og Slovakiet i 1993 gik hver til sit og blev to selvstændige lande.

Havels helbred havde i mange år været skrøbeligt. Dels som følge af de mange år i fængsel under kommunismen, dels som følge af en kræftsygdom i midten af 1990'erne, hvor han fik fjernet den ene lunge.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: