Annonce:
Annonce:

Mange danske skolebørn må ikke julehygge

Visse vers i gamle julesalmer er bandlyst på danske skoler, fordi de er for kristne

Salmebøgerne er for missionerende for danske skolebørn i julen. (Foto: Colourbox)
Salmebøgerne er for missionerende for danske skolebørn i julen. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Samfund

Jesu fødselsdag er blevet en vanskelig fest at fejre på en række danske skoler. Hensynet til elever med indvandrerbaggrund får skolerne til at ændre både juletraditioner og salmer. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Nørrevangsskolen i Slagelse har droppet at holde juleafslutning i kirken, fordi præsten holder fast i at bede fadervor og sige indgangsbøn. Det vurderede skolelederen ville krænke nogle af eleverne med ikke-kristen baggrund.

- Hos os er det vigtigt, at alle børn har de samme rettigheder og pligter. Ingen skal føle sig udenfor, og derfor vil vi ikke gå i kirke med nogle af børnene. I stedet holder vi julefest på skolen, siger skoleleder på Nørrevangsskolen, Tom Schultz, til ekstrabladet.dk.

Vil ikke støde nogen
Heller ikke gamle julesalmer går i spænd med mangfoldigheden på flere skoler.

Annonce:

På Klostervængets Skole på Østerbro i København har man pillet nogle vers ud af 'Et barn er født i Betlehem', fordi skolelederen mener, at de er forkyndende. På skolen går der kun tre danske børn, og skoleleder, Karen Margrethe Grønlund, siger til blandt andet til Jyllands-Posten:

- Vi skal være forsigtige og sørge for ikke at støde nogen, lyder det.

Hold fast i salmerne
Formanden for Musiklærerforeningen, Lisbeth Frostholm, er ked af fravalget af julesalmer, som hun opfordrer skolerne til at holde fast i:

- Sangene og salmerne er en del af vores kultur. Hvis man ikke kan synge ordet Jesus, må man springe det over, siger hun til Jyllands-Posten.

På Rådmandsgade Skole på Nørrebro i København, hvor 70 procent af eleverne er tosprogede, holder man fast i de kristne juletraditioner.

Annonce:

- Man skal holde op med alle de hensyn. Vi lever i et land, der har været kristent i 1000 år, og derfor skal alle børn vide noget om, hvorfor vi holder jul, som er den største kristne højtid. Hos os går alle børn med i kirken, men vi holder ikke gudstjeneste, og vi beder ikke fadervor - vi skal jo ikke tvinge eleverne ind i kristendommen, siger Lise Egholm, skoleleder på Rådmandsgade Skole, til Jyllands-Posten.

Her deltager alle børn også i Lucia-optog og får besked på at øve sig på 'Et barn er født i Betlehem' før eleverne skal i kirke tirsdag.

Har du indvandrerbaggrund, men holder alligevel jul, så skriv til ehren@eb.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: