Annonce:
Annonce:

Investorer spekulerer i dansk bankkrak

Internationale investorer spekulerer i, at et krak i Danske Bank ville sende Danmark til tælling med banken

Annonce:
Følg Samfund

Hvis Danske Bank krakker, har Danmark ikke penge til at redde den. Sådan lyder en af årsagerne til, at Danmark kan komme på fallittens rand i nær fremtid.

Det mener den amerikanske hedgefond Luxor Capital, som ligefrem sætter penge på, at det sker, selv om dansk økonomi traditionelt ses som stærk, skriver Politiken.

- Luxor hæfter sig dels ved, at danske husholdninger har meget stor gæld, og dels ved, at de danske banker har gjort sig meget afhængige af finansiering i udlandet, siger økonomiprofessor Finn Østrup fra handelshøjskolen CBS.

- Disse forhold er helt korrekte og almindeligt kendte i den danske debat - men det er nyt, at udlandet har fået øje på det, siger han.

Annonce:

- Det her viser, at Danmark slet ikke er immun over for gældskrisen. Investorerne leder efter sårbarheder overalt lige nu, og her har de fundet Danmarks. Det er ingen naturlov, at Danmark fortsat bliver set som sikker havn for investorer, siger Finn Østrup.

Luxors investering foregår ved at købe kontrakter, som reelt er en slags forsikring mod, at den danske stat går i betalingsstandsning. Dermed får investorerne altså penge, hvis Danmark krakker. Sådanne papirer kaldes CDS'er.

Spekulanterne har regnet sig frem til, at selv om den danske stats økonomi umiddelbart ser solid ud, har både danske banker og borgere spændt buen så hårdt, at de ikke kan tåle mere nedgang i boligmarkedet, skriver Politiken. Hvis det sker, er Danmark i samme situation som Island, lyder analysen.

Tanken bag spekulanternes investering er ikke, at Danmark går helt rabundus. Men de satser på, at Danmark snart kommer i problemer, så forsikringerne mod et krak vil stige i pris - så kan spekulanterne sælge dem langt dyrere, end de købte dem.

Det, at pengetanke som Luxor køber CDS'er for at kunne tjene på en dansk nedtur, er ikke i sig selv et stort faremoment for Danmark.

Problemet opstår først, hvis andre investorer reagerer på det og begynder at sælge deres danske obligationer, vurderer professor David Lando fra CBS, som blandt andet forsker i CDS'er.

I Danske Bank afviser man, at Luxors analyse er korrekt, og at den kan skabe problemer for banken eller for Danmark.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: