Mærsk deltager i sanktioner mod Iran

Det danske shipping-gigant har trukket sig fra Irans tre største havne. De internationale sanktioner begynder nu at gøre ondt på landet

Irans præsident, Ahmadinejad, advarer om, at sanktionerne vil give bagslag (Arkivfoto: AP Photo/Richard Drew)
Irans præsident, Ahmadinejad, advarer om, at sanktionerne vil give bagslag (Arkivfoto: AP Photo/Richard Drew)
Følg Samfund

Dele af det internationale samfund, med USA i spidsen, har igennem længere tid forsøgt at få Iran til at opgive sine planer om beriget uran. Indtil videre er dette primært foregået igennem diplomatiske 'gulerødder', altså med belønninger, hvis Iran gør, 'som der bliver sagt'.

Nu har USA i højere grad pakket guleroden væk og taget pisken frem. Ved økonomiske sanktioner håber man, at få iranerne til at makke ret.

Senest har det betydet, at danske Mærsk har trukket sig ud af Irans tre største havne. Det skete i slutningen af juni, efter den amerikanske regering havde peget på, at flere af landets havne bliver kontrolleret af et firma med navnet 'Tidewater Middle East Co.'

Tidewater menes at være en del af Irans Revolutionære Garde, der støtter militante grupper som Hamas i de palæstinensiske områder og Hizbollah i Libanon. Det skriver The Washington Post.

Læs mere: hos The Washington Post:
'In Iran, sanctions aim at shipping lifeline'

Iransk uenighed om sanktioner
Og de økonomiske sanktioner er begyndt at virke og gøre ondt på Iran. Således fortæller en talsmand for USA's National Security Council til The Washington Post, at Irans energisektor har for 60 milliarder dollars aflyste eller 'frossede' projekter. Det svarer til lige knapt 315 milliarder i danske kroner.

Ikke overraskende får de skarpe sanktioner dog iranske ledere og eksperter til at reagere. De frygter blandt andet, at det vil ramme den iranske befolkning mere end landets ledere.

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, fordømmer forsøget på at isolere landet. Han siger ifølge The Washington Post, at det vil give bagslag.

Andre eksperter i Iran, der er mindre loyale overfor præsidenten, erkender dog, at landet bliver hårdt ramt. Det skyldes blandt andet, at Iran har en enorm import af fødevarer, mens USA og Saudi Arabien kæmper for at sænke prisen på olie, der er Irans helt store indtjeningspost på statsfinanserne.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby