Annonce:
Annonce:

Er du for stiv til at køre dagen derpå?

Se her, hvor lang tid det tager at forbrænde snapsene og bajerne

Lad være med at tage nogen chancer ved at køre dagen derpå, hvis du ikke er fuldstændig ædru. Det er uansvarligt over for dine medtrafikanter og surt for dig selv, hvis du møder ham her. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)
Lad være med at tage nogen chancer ved at køre dagen derpå, hvis du ikke er fuldstændig ædru. Det er uansvarligt over for dine medtrafikanter og surt for dig selv, hvis du møder ham her. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)
Annonce:
Følg Samfund

I aften er det store julefrokost-aften, og der vil blive hældt store mængder alkohol indenbords på arbejdspladser landet over.

Er du fornuftig og ansvarlig kører du ikke selv bil, når du har drukket, men hvad så, når du fester igennem og vil hente bilen dagen derpå.

Hvornår er det egentlig lovligt at køre bil dagen efter en fest, og hvornår risikerer du at rende ind i en politibetjent, der beder dig blæse i alkometret og sigter dig for spritkørsel?

Overvurderer egen forbrænding
Det har Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden spurgt danskerne om, og det viste sig, at hele 30 procent tror, at de forbrænder alkohol langt hurtigere end de egentlig gør. På den måde risikerer de dagen efter en fest at blive knaldet for spritkørsel, fordi de tror, at deres krop har forbrændt alle snapsene og de fem gin-tonic, der røg ned efter midnat.

Annonce:

Så man skal tænke sig godt om, inden man henter bilen eller kører til bageren morgenen efter en fest - selv om du har sovet flere timer, kan du stadig være for stiv til at køre bil.

Jo lavere vægt jo lavere forbrænding
- Mange tror fejlagtigt på myten om, at det kun tager en time at forbrænde én genstand. Men alle som vejer mindre end 100 kilo bruger længere tid på at forbrænde alkohol. Jo mindre man vejer, jo længere tid tager det at få alkoholen ud af kroppen - helt op til to en halv time per genstand, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Nedenfor ses et eksempel på, hvor lang tid alkoholen bliver i kroppen. Det er som sagt kun et eksempel, forskellige forhold spiller ind, men er du på nogen måde i tvivl om du lovligt må køre, så lad hellere bilen stå.

Så lang tid tager det at blive ædru:

Ved en familiefest, der varer fra kl. 19.00 til kl. 3.00, drikker en mand på 80 kg. i alt 14 genstande.

  • Velkomstdrink = 1 genstand
  • Forret = 2 genstande
  • Hovedret = 3 genstande
  • Dessert = 1 genstand
  • Kaffe = 1 genstand
  • Efter middag frem til natmad = 6 genstande
  • I alt = 14 genstande

I løbet af de otte timer, festen varer, har han forbrændt 6,4 genstande. Han går hjem og sover fem timer, hvor han forbrænder yderligere 4 genstande.

Næste morgen kl. 8 tager han bilen til bageren for at hente rundstykker. Der har han stadig cirka 3 genstande tilbage i blodet, hvilket svarer til en promille på 0,79. Manden er nu spritbilist!

Alkohol er stadig en af de største dræbere i trafikken. Hver 4. dræbte i trafikken dør i en spritulykke (hvor én eller flere trafikanter er påvirkede af alkohol).

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: