Annonce:
Annonce:

Forsvaret skal dele fly med Norge og Sverige

Forsvaret skal dele udstyr med andre lande for at spare penge. Ny aftale om Hercules-fly er første skridt

Annonce:
Følg Samfund

Når de danske soldater i Afghanistan skal flyve mellem hovedstaden Kabul og militærlejren Camp Bastion, så sker det i et gråt C130 Hercules-transportfly.

Men der er mangel på det vigtige militære transportfly. Og det er dyrt at anskaffe og vedligeholde nye.

Derfor har forsvarsminister Nick Hækkerup (S) indledt et samarbejde med Norge og Sverige om at pulje de nordiske Hercules-transportfly.

- Når Danmark skal spare og samtidig sikre, at vi har et effektivt forsvar, så er en af de gode muligheder for at komme igennem det at lave forpligtende samarbejder med andre lande, siger Nick Hækkerup og fortsætter:

- Vi kan konstatere, at andre lande er under samme pres og gerne vil samarbejde med Danmark.

De nordiske lande er allerede i gang med at uddanne piloterne og lave øvelser for at se, om det er muligt for en besætning fra Danmark at flyve eksempelvis et svensk Hercules.

Annonce:

Samarbejdet om Hercules-flyene er dog kun det første skridt i retning af, at det danske forsvar skal dele militært udstyr og dermed forsvarsopgaver med andre lande:

- Når Danmark skal til at købe helikoptere, kampfly og kampvogne, så vil det være oplagt, at vi undersøger, om der er andre, der også står over for at skulle investere, så vi måske kan samarbejde med dem, siger Nick Hækkerup til Ritzau.

Spørgsmål: Men hvis vi også taler kampfly og kampvogne, risikerer vi så ikke at deponere vores evne til at forsvare os i hænderne på andre lande?

- Danmark skal fortsat have vores egen hær, vores egen flåde og vores eget luftvåben. Det er der ingen tvivl om, og vi kommer til at kunne hævde vores egen suverænitet, siger Nick Hækkerup.

Udspillet fra den danske forsvarsminister kommer samtidig med, at EU-landene i denne uge blev enige om at dele udstyr på 11 konkrete områder lige fra felthospitaler til udstyr, der gør det muligt at tanke fly op, mens de er i luften.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: